Madpakke med mindre uønsket kemi

Madkasser, drikkedunke, bokse, bøtter og bægre til mad må ikke afgive uønsket kemi. Her på siden finder du tips til børnenes madpakke med mindre uønsket kemi, fra både emballage og forskellige madvarer.

Oversigten over tips til madpakkens indhold uden uønsket kemi

Klik på linket for at læse mere.

 

Iste som supplement til børns madpakke er ikke sundere end sodavand


Iste - hjemmelavet, på flaske, dåse, karton eller som pulver fra supermarkedet - er ikke et bedre valg end sodavand eller saftevand til dit barn. Børn, som regelmæssigt drikker iste (og kaffe, te eller cola), har risiko for at få for meget koffein.

Koffein i større mængder kan bl.a. betyde, at børnene bliver urolige, irritable og får svært ved at koncentrere sig. Regelmæssigt indtag af kaffe, stærk te og cola kan blive vanedannende for børn og unge.

 Kaffe og te kan også mindske optaget af jern fra kosten. Kaffedrikke og iste kan desuden indeholde meget sukker. Iste brikker fra supermarkedet indeholder ofte både sukker og sødestoffer. Bl.a. derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at børn ofte drikker cola, te og iste. Det gælder også urtete.

 P.g.a. indholdet af koffein, fraråder Fødevarestyrelsen helt, at børn drikker energidrikke, kaffe og kaffedrikke såsom iskaffe og kaffesmoothies. Vidste du, at stærk te kan have samme koffeinindhold som kaffe? Læs mere om te og børn her og om kaffe og børn her.

 

Madkasser, drikkedunke og anden emballage

Madkasser, drikkedunke, termobeholdere, bokse, bøtter og bægre til mad må ikke afgive uønsket kemi til nudelretter, fiskefrikardeller eller skinkesandwich. Forældre kan med fordel være opmærksomme på, at de bøtter de bruger til madpakker, er egnet til kontakt med mad og bliver brugt, som beregnet. 

Genbrugsbøtter fra fx vaniljeisen bør kun bruges til kold mad, der ikke adskiller sig fra det oprindelige indhold med hensyn til surhed, fedtindhold eller opbevaringstemperatur. Isbøtten med vaniljeis er derfor ikke nødvendigvis beregnet til opvarmning af pasta med kødsauce der spises til frokost dagen efter. Vaniljeisbøtter er egnet til mejeriprodukter og til opbevaring ved lav temperatur. Der er således ingen garanti for, at der ikke vil vandre kemiske stoffer fra bøtten til maden når det varmes. Læs om genbrug af bøtter og bægre, samt mærkning på madkasser mm.

Husholdningsfilm

Tidligere har der været problemer med afsmitning af ftalater fra husholdningsfilm af typen PVC til fede fødevarer, som ost og kød. Oftest er film til almindelig husholdningsbrug dog ikke længere fremstillet af PVC, og indeholder dermed heller ikke ftalater. Nogle typer husholdningsfilm er også egnet til mikroovnen. Her vil der på emballagen stå "Egnet til mikroovn" eller eventuelt være et symbol med en gryde og nogle bølger. Husholdningsfilm er velegnet til madpakker.

Fryseposer 

Der er ikke ftalater i køle- og fryseposer. Derfor er fryseposer velegnede til madopbevaring. 

Madpapir

I Danmark har der været forbud mod tilsætning af PFAS i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir i nogle år. Derfor er der ikke tilsat PFAS til mad eller bagepapir, der findes i handelen i Danmark. Madpapir er velegnet til madpakker.

Køkkenrulle

Køkkenruller lavet af genbrugspapir kan indeholde uønskede kemiske stoffer, og bør derfor ikke bruges i kontakt med fede fødevarer i madkassen. Brug en køkkenrulle, der egnet til kontakt med fødevarer – fx en af nye papirfibre, glas- og gaffelsymbolet eller med miljømærket Svanen.

Alufolie (sølvpapir)

Sure fødevarer som syltede rødbeder, agurker, tomat og citron kan opløse aluminium. Derfor bør du ikke pakke syltede rødbeder, remoulade eller citronskiver ind i sølvpapir/aluminiumsfolie. Alufolie belaster desuden miljø og klima. 

Varmt vand fra hanen til termobeholderen

Det er ikke er en god idé at bruge meget varmt vand fra hanen til kopnudlerne i termobeholderen som dit barn får med i madpakken. Det er heller ikke en god løsning at bruge det varme vand til at fremskynde kogning af ris og pasta til madpakken. Varmt vand fra hanen er på sin vej i kontakt med varmtvandsbeholderen, metalrør, plastrør, pakninger, smøremidler og messingfittings. Og varmt vand optager bedre metaller som kobber, nikkel, krom og bly. Derfor er det varme vand i hanen ikke egnet til at drikke eller bruge i mad.

Det gælder dog ikke vandet fra en quooker, da den er tilsluttet det kolde vand under vasken.

Køb af madkasser og drikkedunke på nettet

Tjek webshoppen grundigt før du køber - Fødevarestyrelsen har ikke mulighed for at kontrollere udenlandske hjemmesider, selvom de målretter deres markedsføring mod danske forbrugere. Selvom webshoppens webadresse slutter på .dk eller har dansk tekst, kan den sagtens høre hjemme i f.eks. USA, Kina eller Japan. Webshops i EU skal oplyse navn, adresse, mail og evt. telefonnummer. Dermed kan du være sikker på, at webshoppen ligger i EU.

Tjek prisen - Et godt råd er at tjekke prisen og være ekstra opmærksom., hvis produkterne er særligt billige. Den kan nemlig være en indikator for, at webshoppen ligger uden for EU, hvor der ikke nødvendigvis er det samme fokus på forbrugerbeskyttelse som i EU.

Genbrug af en købt mineralvandsflaske 

Genbrug gerne en købt flaske med mineralvand som drikkedunk. Når flasken bliver synligt slidt, bør den kasseres. Det er vigtigt at rengøre alle drikkeflasker indvendigt indimellem med vand, sæbe og en flaskerenser.