Vær opmærksom, når du plukker vilde planter og svampe
I naturen finder du mange spiselige svampe og planter. Nogle har giftige dobbeltgængere – spis kun svampe, som du med sikkerhed ved er spiselige og stol ikke blindt på svampe-apps og AI-hjælpemidler.
Det er langt fra alle vilde svampe, der kan spises. Du skal være særligt forsigtig med nogle af de spiselige svampe, der har farlige, giftige dobbeltgængere. Brug en god nyere svampebog og tag en svampekender med i skoven.
Tag gerne billeder af de svampe, du har tænkt dig at spise. Hvis du får symptomer, kan Giftlinjen give bedre råd om evt. behandling
Champignon, portobello og andre spisesvampe fra supermarkedet
Champignon herunder portobello indeholder små mængder af de naturligt forekommende phenylhydraziner, der er kræftfremkaldende stoffer. Ved tilberedning kan man reducere stofferne.
Vores anbefaling er at stege/koge champignon og hælde vandet fra eller lade det dampe af. Du kan også med fordel anvende andre spisesvampe end champignon. Det er nemlig særligt champignon (også de økologisk dyrkede) der naturligt indeholder disse phenylhydraziner.
Her er tre gode råd, hvis du spiser champignon ofte:
- Tilbered champignon – særligt til børn – med varmebehandling
- Genbrug ikke kogevand/stegefedt fra tilberedning af champignon
- Varier med forskellige typer af svampe
Hvad er store mængder? Gennemsnitligt spiser vi ca. 2 kg årligt. En stor bakke champignon vejer 400 gram. Spiser du ofte champignon – og mere end gennemsnittet - er det fornuftigt at holde igen og særligt med rå champignon.
Som med alle andre fødevarer, råder vi til at spise så varieret som muligt, herunder forskellige slags spisesvampe. Svampe kan indgå i en varieret og sund kost.
Spis ikke rå shiitakesvampe
Du bør ikke spise svampen shiitake rå eller halvrå, fordi du risikerer at udvikle et voldsomt kløende hududslæt typisk 24-48 timer efter at have spist svampen. Hvis du opvarmer shiitake, nedsættes indholdet af giftstoffet lentinan, som menes at være årsag til symptomerne.
Spis kun ager-champignon et par gange årligt
Visse vilde svampe kan have et højt indhold af tungmetaller som cadmium. Det gælder især vilde champignoner, for eksempel ager-champignon, der bliver blegt gule ved berøring. Tungmetallerne kan ophobes i nyrerne og skade dem. Du bør kun spise svampe som ager-champignon et par gange om året.