Projekt 'Er du for sød?'

Børn, som spiser frugt udenfor

Danske børn får op til fire gange flere søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd. Det vil Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet med støtte fra Nordea-fonden nu gøre noget ved.

Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at vores køb af slik og søde sager omregnet til kalorier svarer til, at hver dansker får ca. 20 % af det daglige energiindtag dækket af søde sager - mod de anbefalede maks. 5 %.

Nordea-fonden har bevilliget 13,8 mio.kr. til udbredelse af pilotprojektet ’Er du for sød? Så er du ikke alene’. Et pilotprojekt, som har hjulpet knap 100 børnefamilier i Hvidovre med at skære ned på det søde. Børnene spiste i gennemsnit 13 % mindre af de søde sager og søde drikke ugentligt efter projektet – og det foregik endda i coronaperioden, hvor danskernes gennemsnitlige forbrug af søde sager og søde drikke ellers steg markant.

Fødevarestyrelsen har ti kommuner med i projektet, hvor bl.a. kommunale sundhedsplejersker og tandlæger bliver klædt på til at skabe bevidsthed hos familierne om deres vaner og give dem redskaber til, hvordan de kan skrue ned for det søde i dagligdagen.

Projektet er startet op i efteråret 2023 og løber frem til sommeren 2027.

Projektets indsatser og fokus 

Søde sager og søde drikke er ikke forbudte eller usunde i sig selv, men når de fylder så stor en del af danske børns kost, kan det gå ud over deres sundhed. Det øger risikoen for overvægt, skader tandsundheden og optager pladsen for mad- og drikkevarer, som bidrager med næringsstoffer.

Søde sager og søde drikke er en del af vores (hygge)kultur i mange sammenhænge, såvel ude som hjemme, til hverdag og især i weekenden. Dertil er tilgængeligheden af de søde sager og søde drikke stor.

I projektet ’Er du for sød?’ arbejder vi både med indsatser, der retter sig mod det individuelle, sociale og strukturelle niveau, da det er et samspil mellem disse, der har betydning for de søde vaner.

Indsatsen i kommunerne vil bl.a. fokusere på samtaler med børn og forældre i sundhedsplejen og tandplejen i indskolingen, og på indsatser målrettet mad- og hyggekulturen i skole, fritidsordning og fritidstilbud.

Læs mere om pilotprojektet i Hvidovre Kommune her

Se ’Er du for sød?’-materialerne fra pilotprojektet her

Følg De officielle Kostråd – så er du godt på vej

Specifikke mad- og drikkevarer er ikke i sig selv sunde eller usunde – rigtige eller forkerte. Men det søde, salte og fede kan nemt komme til at stjæle pladsen fra de mere næringsrige mad- og drikkevarer. Det kan øge risikoen for at indtage flere kalorier, end vi har brug for – og det kan give et usundt kostmønster.

Hvis du følger De officielle Kostråd, er du sikret en god balance i det, du spiser og drikker. I kostrådene er der plads til lidt af det hele samtidig med, at din krop vil få dække behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.

Læs mere om De officielle Kostråd her

Læs om kostrådet ’Spis mindre af det søde, salte og fede’ her

Se hvor meget plads der er til det søde, salte og fede i en sund og varieret kost