Æble og pæremost (hjemmepresset)

Drikkevarer

Undgå svampetoksiner og uønsket kemi, når du presser din egen æblemost eller pæresaft.

Hjemmepresset æble og pæremost kan indeholde svampetoksinet patulin. Patulin er kræftfremkaldende.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du bruger redskaber, der er egnede til kontakt med fødevarer når du moster æbler og pærer. Både på grund af hygiejne og fordi haveredskaber kan afsmitte uønsket kemi til din most.

Brug kun sunde æbler helt uden rådpletter - fordi svampetoksinet patulin findes i hele æblet, selvom det kun har en lille rådden plet.

Gode råd til hjemmelavet æblemost, du ikke bliver syg af: 

  • Skær æblet igennem og kig efter råd ved kernehuset.
  • Kasser hele æblet, selvom det kun har en lille rådden plet.
  • Skyl æblerne grundigt flere gange. Opbevar dem under 5 °C så undgå du råd.
  • Rengør frugtpresseren og flasker eller dunke til mosten grundigt inden.
  • Hjemmelavet æblemost har kort holdbarhed. Opbevar den på køl og drik den indenfor et par dage.
  • Frys mosten ned i en ren fryseegnet emballage, hvis du har større mængder. Så holder mosten længere, og du undgår madspild.

Patulin forårsager irritation, blødninger og sår i mave-tarmkanalen i dyreforsøg. Varmebehandling fjerner ikke patulin. Alkoholgæring af frugtsaft ødelægger patulin, og derfor indeholder fx æblecider og pærecider ikke patulin.

Læs mere om patulin

Sådan holder du en god hygiej​​ne, når du presser æblemost