Patulin kan findes i mange forskellige mugne frugter, grøntsager og korntyper, men æbler og æbleprodukter er den største kilde til patulinforurening.
Alkoholgæring af frugtsaft ødelægger patulin, og derfor indeholder gærede prodoukter som fx æblecider og pærecider ikke patulin.
Patulin findes primært i muggen frugt, men mug betyder ikke nødvendigvis, at frugten indeholder patulin. Vask af frugt eller fjernelse af skimmelvæv inden presning af æbler fjerner ikke nødvendigvis alt patulin i frugten, da en del også vil kunne findes i det sunde væv.
I dyreforsøg er det fundet, at patulin forårsager irritation, blødninger og sr i mave-tarm-kanalen. Det er stadig usikkert, om patulin kan have samme effekter hos mennesker.
Læs mere om patulin på EU’s hjemmeside
Undgå at få svampegiftstoffer i din juice, når du presser æbler og pærer
Æbler og pærer kan indeholde svampegiften patulin, og det skal du især være opmærksom på, hvis du presser saft af frugterne.
- Behandl frugterne så skånsomt som muligt
- Opbevar frugten i rene beholdere
- Undgå al rådden frugt, også frugt med kun mindre rådangreb
- Opbevar frugten under 5 grader, indtil den presses
- Frugtsorter med åbent bæger/top er særligt modtagelige over for råd ved kernehuset. Skær æblet igennem og kig efter råd ved kernehuset inden presning
- Saftpresser og andet udstyr skal være rent