Svesker

Tørret frugt

Der skal ikke ret mange svesker til, før et barn på 30 kg overskrider det acceptable daglige indtag for sulfitter. Hvis du vil undgå sulfitter i tørret frugt, skal du vælge økologisk. Økologiske svesker er ikke tilsat sulfitter. Du kan også koge eller bage konventionelle svesker for at nedsætte indholdet af sulfitter.

Tørret frugt som rosiner (og abrikoser, svesker og figner) kan indeholde meget sulfit

Sulfitter er konserveringsstoffer (E 221-228), der anvendes pga. deres konserverende effekt. Tørrede abrikoser, rosiner, svesker og figner må tilsættes mere sulfit end anden tørret frugt. Sulfit tåler børn ikke ret meget af.

Økologisk tørret frugt må ikke tilsættes sulfit. Du kan se på emballagen, om den tørrede frugt, du køber til dine børn, er konserveret med sulfit.

Fødevarestyrelsens gode råd

  • Vælg økologisk tørret frugt til børn, da det ikke må tilsættes sulfit.
  • Eller vælg tørret konventionel frugt hvor der står på emballagen, at der ikke er tilsat sulfit/svovl.
  • Du kan også vælge andre tørrede frugter, som tranebær, ananas, papaya og dadler, som ikke må tilsættes ligeså meget sulfit.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet er i samarbejde med EU-Kommissionen derfor ved at se på, om grænserne for sulfit skal justeres i forskellige fødevarer.

Når du koger tørret frugt til mos eller bager det ind i kag​​​er eller brød

Selvom datagrundlaget er lille, så t​yder alt på, at sulfitindholdet i tørret frugt kan reduceres ganske betydeligt ved varmebehandling som kogning og bagning, særligt ved bagning. Hvis man koger fx svesker og abrikoser, fjernes sulfitter derfor bedst, hvis man kasserer kogevandet.