Blomster til pynt

Slik og bagværk

Ikke alle blomster egner sig til pynt på kager og i mad. Læs, hvilke blomster du kan bruge, og hvordan du undgår pesticider og giftige planter.

Frisk blomsterpynt ser smukt ud på bryllupskager, i drinks, salater og andre fødevarer, og buges ofte både af restauratører og konditorer. Nogle blomster er spiselige, mens andre kun er til pynt.

Vær opmærksom på, at afskårne blomster ikke er dyrket til at blive brugt i mad. Afskårne blomster kan indeholde pesticidrester, som slet ikke hører til i mad, eller som overskrider de grænseværdier, der gælder for fødevarer.

Brug disse blomster til kage og mad

  • Hvis du vil bruge afskårne blomster til pynt i eller på mad, bør du vælge økologiske blomster for at være sikker på at undgå uønskede pesticidrester eller blomster, der ikke er giftige i sig selv.
  • Hvis blomsterne skal kunne spises, så vælg spiselige arter.

I vores planteliste kan du finde eksempler på spiselige blomster, herunder om de er lovlige at markedsføre som fødevarer.

Krav til ikke-spiselige blomster

Hvis blomsterne ikke er spiselige og dermed ikke er en del af kagen eller maden, skal de betragtes som ”fødevarekontaktmaterialer” ligesom f.eks. lagkagelys og -flag.

Blomster kan indeholde rester af eksempelvis pesticider, og nogle blomster og planter er giftige i sig selv. Derfor skal du tage stilling til, om der er risiko for, at blomsterne kan afgive noget til fødevaren, der forringer fødevarens kvalitet eller er skadelige for menneskers sundhed. 

Dit ansvar som bager

Når pynt er egnet til kontakt med fødevarer, har producenten taget stilling til, at pynten er sikkert. Hvis du køber blomster eller blomsterdele, som ikke er fremstillet med henblik på kontakt med fødevarer, er det dit eget ansvar at vurdere og kunne redegøre for, at blomsterne er egnede til at blive lagt på en kage eller lignende.

Hvis du pynter en kage med en ikke-spiselig plante eller blomst, skal du gøre opmærksom på, at blomsten ikke må spise.