Stevia

Stevia blade

Videnskabeligt navn: Stevia rebaudiana

Beskrivelse

Brug kun steviaplante​​​ns blade som te og ikke som en del af din almindelige kost. Steviaplanten (Stevia rebaudiana) er omfattet af EU's novel food regler og planten eller dele heraf må ikke markedsføres som fødevare i EU uden en forudgående risikovurdering og godkendelse. Dog tillades markedsføring af te, urtete og frugtte med indhold af steviablade, da denne anvendelse var kendt før indførelsen af EU's novel food regler i maj 1997. Der er ikke tilstrækkelig dokumentation for, at andre anvendelser af selve planten eller tørrede steviablade kan ske uden fare for sundheden. Steviaplanten kan købes på planteskoler, men må ikke sælges eller markedsføres som spiselig, udover brug af bladene til te. Fødevarestyrelsen fraråder forbrugerne at bruge steviaplanten i mad eller drikkevarer, dog kan bladene bruges i te. Stoffet steviolglycosid (E 960), som udvindes af steviaplanten er godkendt som sødemiddel.​

Sødestoffet steviolglycosid er udvundet af planten stevia og er godkendt til fødevarer. Sødestoffet er et tilsætningsstof og har fået E-nummeret E 960. E 960 er risikovurderet af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), og EU-Kommissionen har derefter fastsat regler for, i hvilke særlige fødevarer og hvor meget E 960 der må anvendes. Reglerne sikrer, at forbrugerne ikke får for meget E 960 fra de fødevarer, de køber. Sødestoffet E 960 er ikke et ”naturligt” sødestof, da steviolglycosider er ekstraheret fra steviaplanten på en sådan måde, at der ikke længere er tale om et naturligt stof.​ E 960 skal mærkes som alle andre tilsætningsstoffer med tilsætningsstofkategori (sødestof) og navn eller E-nummer.

​Der er endnu ingen godkendte sundhedsanprisninger vedrørende ”stevia”-produkter (produkter med steviolglycosider), hvorfor mærkning med ​​fx ”sænke​​​r blodsukkeret”, ”har en positiv effekt på kolesteroltallet” eller ”egner sig til diabetikere” er ulovlig.