Solsikkefrø

Frø, ris, kerner og nødder

Begræns dit in​dtag af solsikkekerner og hørfrø.

Solsikkekerner har et højt in​dhold af cadmium. Solsikkekerner:

  • bør ikke spises i større mængder

  • bør ikke bruges til fremstilling af mælkeerstatning til mælkeallergikere

  • kan bruges i begrænset omfang i bl.a. brød

  • kan anvendes som andre planteolier, da cadmium bliver i presseresten

​Solsikkefrø findes i større mængder feks i musli, knækbrød, glutenfrit rugbrød, solsikkesmørepålæg. 

Græskarkerner har et lavt indhold af cadmium, men kan have et højt indhold af svampegiftstoffer og tjærestoffer (PAH'er). Det tilrådes derfor ikke at udskifte store mængder hørfrø og solsikkefrø med græskarkerner. Gluten allergikere kan med fordel være opmærksomme på andelen af solsikkekerner og hørfrø i kosten, da mange glutenfri alternativer indeholder store mængder.

Da cadmium findes i alle basisfødevarer er​ det vigtigt at være opmærksom på indtaget af fx hørfrø, som har et meget højt indhold. Solsikkefrø, muslinger, rejer og mørk chokolade kan også bidrage væsentligt hvis du spiser meget af det. 

Cadmium er et tungmetal, som findes overalt i jo​rden. Cadmium ophobes i nyrerne og leveren med en halveringstid på 10-30 år. Højt indtag af cadmium kan give nyreskader. Cadmium findes i mi​​ljøet både som følge af en naturlig forekomst, men også fra industriel aktivitet samt anvendelse i landbruget. Fødevarer er den største kilde til cadmium for ikke-rygere.​

Læs mere om solsikkekerner til børn her

spar på solsikkekerner og hørfrø til børn

 

Grafik af cadmium i fødevarer som korn, fisk, æg, frø, nødder mv.