Tang som en del af en varieret kost
Tang er blevet en populær spise i Danmark både på restauranter og derhjemme.
Fire gode råd til dig, som spiser tang:
-
Spis ikke tang eller tangchips hver dag (gælder særligt for børn).
- Udblød tangen inden du spiser den - gerne i en halv times tid (varmt, men ikke kogende vand fra elkedlen er mest effektivt).
-
Wakame (tangsalat), arametang, kombu tang, fingertang og sukkertang kan indeholde meget jod. Derfor er de særligt vigtige at udbløde. Spis dem som tommelfingerregel højst en gang om ugen.
- Hold dig fra bestemte tangarter som hijikitang og sargassotang
Fødevarestyrelsen fraråder følgende at spise tang (undtaget noritang i sushiruller):
- Gravide og ammende kvinder
- Mindre børn
- Personer med sygdom i skjoldbruskkirtlen
Anbefalingen skyldes, at der kan være tungmetaller samt et højt jodindhold i tang, og at de tre grupper er særligt sårbare overfor høje jodindtag. Nori-tang, som normalt anvendes til sushi, har et lavt indhold af jod og kan fint indgå i en varieret kost for det mindre barn eller dig, der er gravid eller ammer.
Hold dig til bestemte tangarter
Nogle tangarter indeholder stoffer i skadelige niveauer. Eksempler er høje indhold af jod, uorganisk arsen og naturlige giftstoffer (fx kainsyre). Du kan sænke dit indtag af stofferne ved at begrænse eller undgå visse tangarter.
Tangarterne arame, wakame, kombu, fingertang og sukkertang kan indeholde meget jod. Jod er vigtigt for vores krop i de rette mængder, men et længerevarende højt indtag af jod er skadeligt. En voksens daglige indtag af jod bør ikke overskride 600 mikrogram om dagen. Du kan let få over 1000 mikrogram jod ved at spise blot 1 gram tørret tang om dagen, hvis det er en af de fem tangarter. Hvis du nøjes med at spise tang én gang om ugen, vil du nemmere holde dig under den sikre grænse på den lange bane.
Nori-tang bruger man typisk til at lave sushiruller. Nori-tang har et lavt indhold af jod og andre uønskede stoffer. Du kan derfor trygt spise sushiruller, da de altid indeholder noritang.
Læs mere på vores side om "jod i fødevarer"
Du kan også sagtens spise de tangarter, der traditionelt er blevet brugt som fødevarer i Nordeuropa. Det er fx arterne blomkålstang (Chondrus crispus), blæretang (Fucus vesiculosus) og rød purpurhinde (Porphyra purpurea).
Tangarten søl (Palmaria palmata) kan indeholde giftstoffet kainsyre. Indholdet af kainsyre i søl kan dog variere meget. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor at gravide, ammende og spædbørn, helt undgår at spise søl. Andre kan spise søl i begrænsede mængder, dog anbefales det ikke som tørret snack eller som tangchips.
Indholdet af uorganisk arsen i tang varierer afhængig af bl.a. tangart, årstid og geografi. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du skifter mellem forskellige tangarter.
Visse tangarter indeholder dog høje koncentrationer af uorganisk arsen, der øger risikoen for kræft i blandt andet lungerne ved selv små indtag. Fødevarestyrelsen fraråder derfor at spise hijikitang og sargassotang (Sargassum muticum) .
Plukker du tang?
Hvis man ønsker at spise tang fra danske farvande er her nogle gode råd.
- Spis helst kun de arter af tang som har en lang historisk anvendelse som fødevare i Nordeuropa. Eksempelvis arter som blomkålstang (Chondrus crispus), blæretang (Fucus vesiculosus) og rød purpurhinde (Porphyra purpurea).
- Husk at udbløde tangen inden du spiser den - gerne i en halv times tid (varmt, men ikke kogende vand fra elkedlen er mest effektivt).
- Undgå sargassotang (Sargassum muticum) og fingertang på grund af højt indhold af uorganisk arsen.
- Gravide, ammende og mindre børn frarådes at spise andet tang end noritang i sushiruller.
- Mennesker, der lider af visse sygdomme i skjoldbruskkirtlen, bør pga. indhold af jod være påpasselige med at spise tang.
Læs mere om gode råd, når du selv plukker tang