Hormonsystemet er vigtigt for mennesker, fordi det regulerer og kontrollerer frigivelsen af hormoner. Dette har stor betydning for vores stofskifte, reproduktion, udvikling og kroppens generelle funktion.
Kriterier for hormonforstyrrende stoffer
Der kommer stadig ny viden om hormonforstyrrende stoffer, og derfor er kriterierne for, hvornår et stof er hormonforstyrrende stadig til videnskabelig debat.EU Kommissionen har endnu ikke fastsat kriterier for hormonforstyrrende stoffer, som reglerne for sprøjtemidler og biocider kræver. Indtil disse fastsættes anvendes nogle midlertidige kriterier.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har i 2013 vurderet, at et stof er hormonforstyrrende, når det har 1) en skadelig effekt, 2) en hormonel virkning og 3) der er en sammenhæng mellem de to ting.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) vurdering af hormonforstyrrende stoffer (2013)
Gravide, børn og hormonforstyrrende stoffer
På kritiske tidspunkter under kroppens udvikling, f.eks. i forbindelse med fostrets udvikling, i barndommen og i puberteten, er kroppen mere udsat for hormonforstyrrende stoffers effekter end på andre tidspunkter. Derfor er det særlig vigtigt at beskytte gravide og børn mod hormonforstyrrende stoffer