Hørfrø

Frø, ris, kerner og nødder

​Ved indtag af større mængder hørfrø (særligt de findelte) kan indholdet af naturlige toksiner (cyanogene glykosider) spaltes til blåsyre og give akutte forgiftninger.

Hørfrø har også et højt in​dhold af tungmetallet cadmium

Hørfrø:

  • bør ikke spises i større mængder
  • bør ikke bruges til fremstilling af mælkeerstatning til mælkeallergikere
  • kan bruges i begrænset omfang i bl.a. brød
  • kan anvendes som andre planteolier, da cadmium bliver i presseresten

Cadmium fjernes ikke ved opvarmning af hørfrø. Da cadmium findes i alle basisfødevarer er​ det vigtigt at være opmærksom på indtaget af fx hørfrø, som har et meget højt indhold. Solsikkefrø, muslinger, rejer og mørk chokolade kan også bidrage væsentligt hvis du spiser meget af det.

Cadmium er et tungmetal, som findes overalt i jo​rden. Cadmium ophobes i nyrerne og leveren med en halveringstid på 10-30 år. Højt indtag af cadmium kan give nyreskader. Cadmium findes i mi​​ljøet både som følge af en naturlig forekomst, men også fra industriel aktivitet samt anvendelse i landbruget. Fødevarer er den største kilde til cadmium for ikke-rygere. Personer med en ringe jernstatus, f.eks. gravide kvinder og kvinder eller børn med lavt jernindtag, kan optage mere cadmium end personer med god jernstatus. Desuden ser det ud til, at cadmium kan spille en rolle ved udvikling af osteoporose.

Fra januar 2023 er der kommet nye regler for indhold af cyanid i hørfrø

De nye regler betyder, at der på din pose med hørfrø indimellem kan stå: ”Kun til madlavning og bagning. Må ikke indtages i rå tilstand”. Hvis det står på posen, bør du opvarme dem inden de spises. Brug dem fx i brød. Opvarmning mindsker nemlig cyanidindholdet. Hvis ikke der står noget på posen, er det muligt at spise dem uden opvarmning.

Udskift ikke hørfrø med græskarkerner

Græskarkerner har et lavt indhold af cadmium, men kan have et højt indhold af svampegiftstoffer og tjærestoffer (PAH'er). Det tilrådes derfor ikke at udskifte store mængder hørfrø eller solsikkefrø med græskarkerner. Gluten allergikere kan med fordel være opmærksomme på andelen af solsikkekerner og hørfrø i kosten, da mange glutenfri alternativer indeholder store mængder af disse frø. 

Hvor meget cadmium må vi ind​tage​​​?

Det tolerable indtag er 2,5 μg/kg kropsvægt/uge (sat af EFSA - EU's videns​kabelig autoritet). Det betyder, at indtag af cadmium er vurderet at være mere kritisk end tidligere. De største bidragsydere til indtaget af cadmium gennem fødevarer er korn og kornprodukter samt grøntsager og de udgør henholdsvis ca. 50 % og 35 % af indtaget.

Det gennemsnitlige indtag af cadmium for voksne (15-75 år) udgør 42 % af det tolerable ugentlige indtag (TWI) på 2,5 μg/kg kropsvægt/uge, og ca. 5 % af de voksne danskere antages at have et indtag af cadmium, som er højere end det tolerable indtag. Det er derfor vigtigt at spise en varieret kost, som ikke omfatter store mængder af en enkelt fødevarekilde som fx hørfrø, som kan give et forholdsvis stort bidrag i forhold til ernæringsværdien.

Indholdet af cadmium i hørfrø kan variere, men et typisk niveau er omkring 300 mikrogram cadmium pr. kg. hørfrø. Hvis man spiser 25 g hørfrø pr. dag i gennemsnit (dvs. 175 g om ugen), vil man dermed få et indtag på ca. 50 mikrogram cadmium pr. uge fra hørfrøene. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har fastsat et tolerabelt indtag af cadmium til 2,5 mikrogram cadmium pr. kg legemsvægt pr. uge, hvilket svarer til 150 mikrogram cadmium pr. uge for en person på 60 kg. Med i gennemsnit 25 g hørfrø om dagen bidrager hørfrøene altså med ca. en tredjedel af det tolerable indtag af cadmium.

Find informationer om hørfrø til børn her

Hvor meget er 25 g hørfrø pr. dag?

25 gram svarer til ca. 2,5 spiseske hørfrø (se billede). Hvis du spiser 2 spiseske hørfrø dagligt, bidrager det med ca. en tredjedel af dit tolerable indtag af cadmium, hvor der også kommer cadmium fra grøntsager, korn og andre basisfødevarer. Solsikkefrø, muslinger, rejer og mørk chokolade kan også bidrage væsentligt hvis du spiser meget af det. 

25 gram hørfrø med spiseske

Hvor kommer cadmium fra i vores kost? Se tabel nedenfor.

Grafik af cadmium i fødevarer som korn, fisk, æg, frø, nødder mv.

 

Læs mere om cadmium i fødevarer her