Svampe - vilde og dyrkede

Frugt og grønt

Vær opmærksom - både med svampe du køber i supermarkedet eller vilde svampe du selv plukker. Her finder du råd om tilberedning af vilde svampe, champignon, portobello og shiitakesvampe.

Vær opmærksom, når du plukker v​​​ild​​e planter og svampe

I naturen finder du mange spiselige svampe og planter. Nogle har giftige dobbeltgængere – spis derfor kun de vilde planter og svampe, du kender 100 %.​​

Det er langt fra alle vilde svampe, der kan spises. Du skal være særligt forsigtig med nogle af de spiselige svampe, der har farlige, ​giftige dobbeltgængere. Brug en god nyere svampebog og tag en svampekender med i skoven.​

5 vigtige råd til svampeplukkeren

  • Spis kun svampe, du kender 100 %
  • Spis kun anerkendte spisesvampe
  • Brug kun friske svampe til madlavning og nedkøl eventuelle madrester straks
  • Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp – så kan eventuel overfølsomhed vise sig i mindre omfang
  • Spis ikke rå, vilde svampe, da mange vilde svampe kan give ubehag, hvis de spises rå

Læs svampefolderen Ka' de spises? (pdf)​

Folder om forveksling af den spiselige asiatiske Paddy Straw Mushroom og Skandinavisk fluesvamp

Giftlinjen opfordrer til at tage bille​der af de svampe, du plukker

Det er altid en god ide at tage billeder af svampe man har plukket ​inden man spiser dem. Er tilfældet ude, er billede dokumentation vigtigt for den rette behandling.

Hvis fx dit barn har spist svampe, er det vigtigt at identificere svampen. Hvis du kan fastslå, at det drejer sig om en meget giftig svamp, eller hvis du er usikker, er det nemlig vigtigt at give førstehjælp og søge lægehjælp. Hvis man kaster op eller får diarré 8 timer eller mere efter, at svampen er spist, er det altid et alarmerende tegn, som kan tyde på en alvorlig forgiftning. ​

Læs på Giftlinjen, hvad du skal gøre, hvis du ell​er dit barn har spist en giftig svamp

Se Giftlinjens liste over de 5 giftigste svampe ​

Giftige vilde svampe

De giftigste svampe indeholder stoffer, som skader de indre organer. I grøn fluesvamp, hvid fluesvamp og randbæltet hjelmhat findes der f.eks. stoffer, som skader tarmslimhinden, leveren og nyrerne. Nogle svampearter inden for den store slægt slørhatte indeholder et stof, som kan give nyreskade og nødvendiggøre vedvarende dialyse eller nyretransplantation. Svampen stenmorkel kan også give skader på lever, nyrer og blodlegemer. 

Giftlinjen kan kontaktes på tlf. 82 12 12 12.​

​Kan man være overf​ølsom over for​​​ svampe?

Svampe kan som andre fødevarer give overfølsomhedsreaktioner. En del mennesker kan få ondt i ​maven ved at spise f.eks. Tåge-Tragthat.

Du kan også få simple madforgiftninger, der skyldes dårlig kvalitet af svampene eller utilstrækkelig opvarmning. Det kan resultere i opkastninger og diarré.

Vilde svampe kan indeholde tungm​​etaller

Visse vilde svampe kan have et højt indhold af tungmetaller. Det gælder især vilde champignon, som bliver blegt gule ve​d berøring, fx ager-champignon. Hvis de spises ofte, kan bl.a. cadmium ophobes i nyrerne og skade dem. Svampe som ager-champignon bør kun spises et par gange om året.

Vilde svampe, der vokser langs trafikerede veje, kan også komme til at indeholde metaller og andre forureninger og bør derfor undgås.

Vær opmærksom, når du køber svampe i supermarkedet

Svampe bør altid opvar​​​mes

Mange svampearter kan give mavebesvær eller andre gener på grund af giftige stoffer, der først uskadeliggøres ved opvar​mning – det gælder også dyrkede svampe, du køber i butikkerne.

Spis ikke rå champignon og portobello i store ​mængder

Champignon kan fint indgå i begrænsede mængder i en varieret kost. Naturlige uønskede stoffer (phenylhydraziner) i champignon - herunder portobello - er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Det gælder også økologisk dyrkede champignon.  

Du kan mindske mængden af uønskede stoffer ved at tilberede dem. Her er 3 gode råd hvis du spiser champignon ofte:

  • Tilbered champignon – særligt til børn – med varmebehandling.
  • Genbrug ikke kogevand / stegefedt fra tilberedning af champignon.
  • Varier med forskellige typer af svampe.

Hvad er store mængder? Gennemsnitligt spiser vi ca. 2 kg årligt. En stor bakke champignon vejer 400 gram. Spiser du ofte champignon, er det fornuftigt at holde igen og særligt med rå champignon.​​

Spis ikke rå shiitakesva​​mpe​

Man bør ikke spise svampen shiitake rå eller halvrå, fordi man risikerer at udvikle et voldsomt kløende hududslæt typisk 24-48 timer efter, at man har spist svampen. Hvis du opvarmer shiitake, nedsættes indholdet af giftstoffet lentinan, som menes at være årsag til symptomerne.

Forveksling af fluesvamp og den spiselige, asiatiske Paddy Straw Mushroom

Asiatiske gæster eller herboende personer er kommet galt afsted pga. forveksling af den asiatiske spisesvamp Paddy straw Mushroom og fluesvamp. Kender du asiatiske personer, der holder af svampeture i naturen, kan du henvise til vores folder:

Folder om forveksling af den spiselige asiatiske Paddy Straw Mushroom og Skandinavisk fluesvamp

Warning

Especially for Southeast Asian people in the Nordic countries collecting and eating a mushroom which they believe is Paddy Straw Mushroom (Straw Mushroom). Paddy Straw Mushroom does not grow wild in the Nordic countries.

Which mushrooms?

Eating by mistake the deadly poisonous mushrooms: Deathcap or Destroying Angel instead of the edible Paddy Straw Mushroom may be disastrous. These mistakes have resulted in a number of serious poisonings in the Nordic countries, including very serious liver damage and in several cases death. Many of these poisonings, including fatal cases, have been registered among Southeast Asian immigrants or visitors in the Nordic countries.

  Visuel forskel på paddystraw mushroom og fluesvamp

Spisesvampe til kommerciel brug

Se nordisk spørgeskema og vejledende lister om, hvorvidt spisesvampe er egnede og ikke egnede til kommerciel brug, til brug i kontrollen i industri, handel og i fødevarekontrol