Svampe bør altid opvarmes. Mange svampearter kan give mavebesvær eller andre gener på grund af giftige stoffer, der først uskadeliggøres ved opvarmning – det gælder også dyrkede svampe, du køber i supermarkedet.
Spis ikke rå champignon og portobello i store mængder
Du bør ikke spise for mange rå champignoner da naturlige stoffer (phenylhydraziner) i champignon kan være kræftfremkaldende - herunder portobello samt økologiske. Tilberedning reducerer mængden.
Her er tre gode råd, hvis du spiser champignon ofte:
- Tilbered champignon – særligt til børn – med varmebehandling
- Genbrug ikke kogevand/stegefedt fra tilberedning af champignon
- Varier med forskellige typer af svampe
Hvad er store mængder? Gennemsnitligt spiser vi ca. 2 kg årligt. En stor bakke champignon vejer 400 gram. Spiser du ofte champignon, er det fornuftigt at holde igen og særligt med rå champignon.
Spis ikke rå shiitakesvampe
Du bør ikke spise svampen shiitake rå eller halvrå, fordi du risikerer at udvikle et voldsomt kløende hududslæt typisk 24-48 timer efter at have spist svampen. Hvis du opvarmer shiitake, nedsættes indholdet af giftstoffet lentinan, som menes at være årsag til symptomerne.