Ftalater

Der er sat ekstra forsigtige grænseværdier for, hvor meget ftalat, der må afgives til fødevarer, da ftalater er hormonforstyrrende.

Ftalater kan anvendes til at gøre plast af typen PVC blødt. Specielt ved kontakt til fede fødevarer kan ftalater overføres fra mademballage til maden.

Ftalater ka​​n bl.a. findes i:

  • ​på indersiden af skruelåg i pakningen

  • i udstyr i fødevareproduktion fx transportbånd

  • blødgjort plast (fx engangshandsker).

Tidligere har der været problemer med afs​mitning af ftalater fra husholdningsfilm af PVC til fede fødevarer som fx ost og kød. Oftest er film til almindelig husholdningsbrug dog ikke længere fremstillet af PVC. Der er ikke ftalater i køle- og fryseposer. Der er andre kilder til ftalater end materialer til kontakt med fødevarer, fx indeklima og tekstiler.

Gode råd om emball​age:

  • stil altid glas med skruelåget opad, da du derved mindsker kontakt mellem fødevaren og pakningen

  • genbrug kun glas til den samme slags fødevare, som den der fulgte med glasset

  • følg altid brugsanvisningen på emballagen

 ​Der er krav til afsmitningen af ftalater fra plastik anvendt til kontakt med fødevarer. Der er sat ekstra forsigtige grænseværdier til de fem af ftalaterne (DIDP, DBP, DINP, DEHP og BBP), så der tages højde for, at vi også udsættes for ftalaterne fra andre kilder. Læs mere om emballage til mad i guiden om køkkengrej.