Afrikansk svinepest (ASF) er aldrig konstateret i Danmark, men sygdommen forekommer i flere EU-lande. Det drejer sig om Bulgarien, Estland, Grækenland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn.
Fødevarestyrelsen følger situationen tæt og udarbejder trusselsvurderinger når der sker væsentlige ændringer i den epidemiologiske situation. Vurderingen er, at der fortsat er meget lav risiko for afrikansk svinepest i Danmark.
Find de seneste trusselsvurderinger for sygdomme hos svin blandt vores faglige nyheder
Andre hjemmesider hvor du kan finde information
På EU-Kommissionens hjemmeside, finder du information om, hvordan ASF lovgivningsmæssigt er reguleret samt et kort over udbredelsen i EU.
WOAH (Verdensorganisationen for dyresundhed) har på deres hjemmeside et oversigtskort over den globale udbrudssituation med information om de enkelte udbrud.
Gå til WOAH's hjemmeside
Historisk udvikling i Europa
Tilbage i 90'erne var der udbrud i Spanien (1994) og i Portugal (1999). På Sardinien (Italien) har sygdommen været endemisk forekommende siden 1979.
I 2007 blev afrikansk svinepest for første gang konstateret i Georgien. Sygdommen blev spredt til Armenien, Aserbajdsjan og Rusland. Siden 2007 har Rusland haft flere udbrud af afrikansk svinepest, primært i området ved Sortehavet. Afrikansk svinepest er vidt udbredt hos både grise og vildsvin i den europæiske del af Rusland. I 2012 blev det første tilfælde af afrikansk svinepest hos grise fundet i Ukraine og i 2013 rapporterede Hviderusland om deres første tilfælde af afrikansk svinepest hos grise.
I 2014 kom afrikansk svinepest for første gang (Sardinien ikke medregnet) ind i EU fra grænselandene i Øst. Sygdommen blev fundet i Estland, Letland, Litauen og Polen. I løbet af 2014, 2015 og 2016 spredte sygdommen sig i landene fra øst mod vest. I 2017 kom sygdommen til Tjekkiet og Rumænien, og i 2018 til Ungarn, Bulgarien og Belgien. I 2020 blev afrikansk svinepest fundet i Grækenland og i Tyskland. I 2023 har Kroatien konstateret sygdommen for første gang, både i grise og vildsvin. Yderligere har Sverige for første gang konstateret sygdommen i vildsvin i 2023. Sverige er pr. oktober 2024 igen officielt fri for ASF.