Sygdomstegnene varierer efter hvilken undertype af mycoplasma, der er tale om:
Mycoplasma gallisepticum (MG)
MG giver hos kyllinger "Chronic Respiratory Disease" (CRD), der er en kompleks luftvejsinfektion. Hos kalkuner giver MG sinuitis ("bihulebetændelse"). Der ses høj sygelighed, dvs. mange dyr er smittede, men der ses lav dødelighed.
Smittede fugle kan have meget varierende sygdomstegn i respirationssystemet. Det kan være alt fra næsten ingen symptomer til:
- Svær grad med rallen
- Vejrtrækningsbesvær
- Flåd fra næsebor og øjne
- Hosten og nysen
- Vægttab og nedsat æglægning giver økonomiske tab for fjerkræindustrien.
Hos kalkuner er sygdommen værre end hos høns. Her kan desuden ses hævelser i hovedet, og dyrene er generelt mere syge.
Mycoplasma meleagridis (MM)
MM er specifik for kalkuner og giver infektioner i luftsækkene, lunger, luftrør og sinus. Hos daggamle kalkunkyllinger ses tydelige luftvejssymptomer, men disse aftager med alderen.
Spredning af smitte sker altovervejende gennem luften fra fugl til fugl eller ved kontakt med flåd fra syge fugle. Smitte med æg er også en medvirkende årsag.
Hos kalkuner smitter M. meleagridis ved parringer, og kalkunfostre kan være smittet i ægget.
Fugle kan være syge uden at udvise symptomer, og vil oftest først komme til udtryk, når dyrene udsættes for stress.
Både M. gallisepticum og M. meleagridis – er anmeldepligtige sygdomme. Det er muligt at behandle sygdommen med antibiotika, men oftest er behandlingen langvarig og uden garanti for at fuglene bliver raske.
Har du mistanke om Mycoplasmose hos dine fjerkræ?
Hvis du får mistanke om Mycoplasmose i dit fjerkræhold, har du pligt til straks at anmelde mistanken til en dyrlæge. Dyrlægen underretter herefter Fødevarestyrelsen og udtager prøver til analyse på et referencelaboratorium.
Ved mistanke om smitte eller ved konstatering af Mycoplasmose vil operatøren modtage et afgørelsesbrev fra Fødevarestyrelsen.
Sygdomme forårsaget af Mycoplasma-infektioner forekommer over hele verden og betragtes som en produktionssygdom.
Infektion med M. gallisepticum kan smitte alle fuglearter, hvorimod infektion med M. meleagridis specifikt smitter kalkuner.