Rabarberblade eller rabarberblomster

Frugt og grønt

Rabarber​​blade indeholder store mængder af stofferne oxalsyre og anthrquinoner. Der er set alvorlige forgiftninger hos personer, som har spist blade (både rå og tilberedte), og hos børn, som har indtaget bladdele eller store mængder friske, rå stilke.

Symptomer er opkastning, diarré og forstyrret nyrefunktion samt i alvorlige tilfælde bevidstløshed, kramper og død.

Hvor meget s​kal man spise, før det er farligt? 

Forskere fra​​ DTU Fødevareinstituttet har gennemgået den videnskabelige litteratur, og spiser du blot 10-20 gram friske blade kan det udløse opkastninger. 

Hjælper det at tilsætte et oxalsyre-neutraliserende stof?​​​ Nej, det hjælper ikke at tilsætte et ​oxalsyre-neutraliserende stof til rabarberblade for at undgå forgiftning, da de andre stoffer formodentlig også spiller en rolle, hvis man spiser bladene. 

Fødevarestyrelsen fraråder også at spise rabarberblomster. Det skyldes, dels at rabarberblomster ikke traditionelt har indgået i madlavningen og at man ikke har erfaring med, at blomsterne skulle være sikre at spise, dels at man ikke kender indholdet af f.eks. oxalsyre og anthraquinoner i blomsterne, samt at vi ved at man kan blive syg af at spise bladene. ​

Læs mere på Giftlinjen 

Husdyr og r​a​​barberblade

Normalt har husdyr ikke adgang til rabarber. Der er dog beskrevet forgiftninger, nogle med dødelig udgang, hos en ged, en ko, en kat, en kanin, flere grise og høns, der er blevet fodret med bladene eller på anden måde har haft adgang til at æde planten.​