Fluorid (fluor)

Fluor er et grundstof. Fluorid er den forbindelse, som er bundet til at andet stof (typisk natrium eller calcium).  Fluorid bruges i tandpasta, da det i små mængder kan styrke tænderne. Samtidig kan indtag af for meget fluorid give skader på knogler og påvirke hjernens udvikling hos børn. PFAS eller fluorerede stoffer/fluorstoffer omfatter ikke fluorid. Fluorerede stoffer som PFOS og PFOA m.fl. kan forurene fødevarer via mange forskellige kilder i miljøet. Det kan også stamme fra afsmitning fra fødevareemballage.

Fluorid ​i te og vand på flaske

Indholdet af fluorid i te skyldes en naturlig akkumulering i tebladene under vækst og er ikke en forurening. Der er en EU-grænseværdi for fluorid i teblade på 400 mg/kg. Værdien er sat på baggrund af det naturlige indhold i teblade. Der er i en ny undersøgelse fundet indhold af fluorid i drikkeklar te på op til 4 mg/liter og i naturligt mineralvand op til 2,5 mg/liter. Problemstillingen omkring naturligt mineralvand er dog kendt og er reguleret med EU-regler. 

I drikkevand er der en grænseværdi for fluorid på 1,5 mg/liter for maksimalt tilladeligt indhold. 

I naturligt mineralvand er der en EU-grænseværdi på 5 mg/kg, men produkter med indhold højere end 1,5 mg/l skal mærkes med, at de ikke bør indtages regelmæssigt af spædbørn og børn under 7 år.

 

 

Læs mere om fluorid i te