PFAS i mad og emballage
PFAS kan bruges i mange dagligdagsprodukter – bl.a. pga. deres vand-, fedt- og smudsafvisende egenskaber. Eksempler på produkter med PFAS er stegepander, brandslukningsskum, maling, elektronik, tæpper, imprægnerings- og smøremidler.
PFAS er svære at nedbryde i miljøet, og nogle af dem kan ophobes i mennesker og dyr. Enkelte af stofferne kan skade immunforsvaret (f.eks. reducere virkningen af vaccination hos børn), og flere af dem mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.
I Danmark er det forbudt at tilsætte PFAS til mademballage af pap og papir. Du kan læse Fødevarestyrelsens råd om køkkenudstyr her:
Kontrol af PFAS i mad
PFAS indgår i Fødevarestyrelsens kontrol. Her analyseres prøver af bl.a. grisekød, kyllingekød, oksekød, æg, mælk, vildtkød, fisk (herunder opdrættet fisk) og skaldyr, som sælges i butikkerne.
Fødevarestyrelsen har undersøgt fødevarer for PFAS siden 2011 og har generelt kun fundet PFAS i lave mængder, det vil sige under den nugældende grænseværdi, bortset fra et tilfælde i økologiske æg i 2022. Her var årsagen brug af en forhøjet andel af fiskemel i hønsefoderet. Fremover vil Fødevarestyrelsen undersøge flere forskellige typer fødevarer for indhold af PFAS.
Sådan ophober og udskiller visse PFAS sig i mennesker og dyr
Den mest almindeligt forekommende PFAS-forbindelse i Fødevarestyrelsens undersøgelser af kvæg er PFOS. Sammen med PFOA, PFNA og PFHxS er PFOS et af de mest undersøgte i forhold til sundhedsskadelige effekter.
PFOS udskilles i forskelligt tempo hos mennesker og dyr. I menneskekroppen kan der gå op til 3-7 år, før indholdet af PFOS er halveret.
PFOS binder sig f.eks. til proteiner og ophober sig i kød og æg, men udskiller sig langt hurtigere hos høns (4-7 dage) og kvæg (få måneder) end hos mennesker.
Vi kender ikke den fulde årsag til, at der er forskel i udskillelseshastighed mellem f.eks. mennesker, kvæg, høns og fisk. Undersøgelser tyder dog på, at en fiberrig kost øger udskillelsen af PFOS.
PFAS-forurenede områder
Hvis du mistænker, at din ejendom er PFAS-forurenet og gerne vil have undersøgt dine hobbydyr som kvæg, får, høns og æg mm. for PFAS, kan du kontakte Fødevarestyrelsens eller et andet kommercielt laboratorium. Laboratoriet kan fortælle dig om prisen på en analyse, svartider samt krav til udtagning, forsendelse og emballering. Du skal selv betale for analyserne.