Her på siden er samlet information om de regler, som Fødevarestyrelsen administrerer vedrørende indsamling og transport af køkken- og madaffald samt tidligere fødevarer til biogasanlæg.
Informationen er til transportører, lagre, håndteringsanlæg og biogasanlæg og er en beskrivelse af, hvornår forordningen om animalske biprodukter finder anvendelse, herunder hvornår der er krav om godkendelse og handelsdokument for henholdsvis tidligere fødevarer og køkken-og madaffald.
Bemærk, at dette kun gælder indsamling af køkken-og madaffald, og tidligere fødevarer til anvendelse i biogas. Det gælder ikke andre animalske biprodukter, herunder animalske biprodukter, som stammer fra fremstillingsprocessen af fødevarer, f.eks. fra en opskæringsvirksomhed.
For at sikre virksomhederne de mest fleksible muligheder på de områder, hvor der er krav om sporbarhed/handelsdokumenter, har Fødevarestyrelsen i relation til nationale transporter udviklet muligheden for at anvende alternative sporbarhedssystemer i stedet for handelsdokumenter i papirform.
Læs mere her om alternative sporbarhedssystemer.
Folder om indsamling af køkken- og madaffald og tidligere fødevarer til biogasanlæg.
Køkken- og madaffald
Køkken- og madaffald er defineret som: "Alle affaldsfødevarer, herunder brugt madolie, med oprindelse i restauranter, cateringvirksomheder og køkkener, herunder centralkøkkener og husholdningskøkkener".
Køkken- og madaffald er kategori 3-materiale efter reglerne om animalske biprodukter, når det
- er indsamlet fra husholdninger, restauranter, cateringvirksomheder, storkøkkener, kantiner,
- ikke stammer fra international fart fra skibs- og flytrafik fra lande uden for EU, samt
- ikke indeholder døde dyr.
Det er kun kategori 3-køkken- og madaffald, der kan anvendes i biogasanlæg, og denne side omfatter kun kategori-3-køkken- og madaffald og ikke andre kategorier af køkken- og madaffald.
Virksomhederne skal kunne dokumentere, at der er tale om kategori 3-køkken- og madaffald. Dette kan gøres ved hjælp af en beskrivelse af indsamlingen, som sikrer, at det indsamlede køkken- og madaffald dels ikke indeholder døde dyr, og dels ikke stammer fra international fart fra skibs- og flytrafik fra lande uden for EU.
Tidligere fødevarer
Tidligere fødevarer er defineret som: "Animalske produkter eller fødevarer indeholdende animalske produkter, som ikke længere er bestemt til konsum af kommercielle grunde eller på grund af fremstillingsvanskeligheder, mangler ved emballagen eller andre fejl, der ikke indebærer nogen risiko for folke- eller dyresundheden". Det vil sige færdigt forarbejdede fødevarer, der alligevel ikke anvendes til konsum. Tidligere fødevarer indsamles fra fødevarevirksomheder, fx supermarkeder, detail og en gros fødevarevirksomheder.
Tidligere fødevarer med animalsk indhold er som udgangspunkt kategori 3 materiale, medmindre de indeholder stoffer eller er fordærvet i en sådan grad , at de kan udgøre en sundhedsrisiko.
Herunder er der en oversigt over de forskellige regler for indsamling og transport af køkken- og madaffald samt indsamling og transport af tidligere fødevarer.