Hos kreaturer ses der ingen kliniske symptomer ved lavgradig smitte. Ved pludselig massiv smitte kan der ses forbigående muskelstivhed som følge af infektion i musklerne.
Hos mennesket ses der sjældent symptomer, og kliniske tegn kan variere med graden af smitte, alder, og sundhedstilstand. Kliniske tegn kan være utrivelighed, ubehag, irritabilitet, varierende appetit, kolik og mild diarré. Sjældent kan indkrængning af tyndtarmen, afmagring eller kramper observeres.
Bændelormen spredes ikke fra menneske til menneske eller fra kreatur til kreatur. Den skal gennemgå den ovenfor nævnte cyklus – menneske, kreatur, menneske – for at kunne formere sig.
Diagnosen er baseret på fund af oksetinter i muskulaturen ved slagtning.
Fund af oksetinter er anmeldepligtigt i henhold til lov om hold af dyr.
Ved kødkontrollen på slagterierne kan der findes tinter i kæbe- og hjertemuskulaturen, samt muskulaturen i mellemgulvet. Fund af mere end 10 tinter i en slagtekrop vil give en total kassation af hele dyret. Mindre en 10 tinter vil give en lokal kassation af findestedet og alle andre organer, hvor tinten normalt befinder sig. Der skal ske en nedfrysning af resten af kroppen og organer til mindst ÷10°C i mindst 10 dage.
Bændelorm hos mennesker kan behandles.
Cysticerkose forekommer over hele verden og findes årligt ved kødkontrollen hos 40-50 danske kreaturer. Den er dog mest almindelig i Afrika, Amerika og dele af Asien.