Fåre- og gedekopper

Får og geder

Fåre- og gedekopper er en alvorlig, ofte dødelig sygdom hos får og geder.

​​Fåre- og gedekopper er karakteriseret ved udbredte hududslæt. Sygdommene skyldes koppevirus (chordopoxvirus), der lign​​​er hinanden så meget, at de næsten ikke kan skelnes. Virus minder også meget om det virus, der kan give kvægsygdommen lumpy skin disease.

 

 

Inkubationstiden (den tid, d​​er går, fra dyret er blevet smittet, til det udviser symptomer) varierer fra 4 til 14 dage.

Symptomer inkluderer:

  • Feber
  • Øget sekretion fra øjne og næse
  • Savlen

Efterhånden ses:

  • Hævelse af huden omkring øjnene
  • Forstærket vejrtrækning
  • Rødme af slimhinder som følge af øget blodtilstrømning.
  • Efter yderligere 2-3 dage opstår der pletter i huden, og disse kan i første omgang ses på ubehårede hudområder (mule, øre). Pletterne bliver til faste cirkelrunde fortykkelser i huden på ca. 1 cm i diameter, og de rager lidt ud over almindeligt hudniveau. Herpå dannes der efterhånden en blære.
  • Udviklingen af koppeudslættet afsluttes med vævsdød, og der ses en mørk, hård skorpe og en stjerneformet arvævsdannelse.

Hos ældre dyr begrænses uds​lættet til hale og yverregion, men det hos lam og kid kan ses, ikke bare på det meste af huden, men også på slimhinderne i luftvejene og tarmsystemet. Hos de unge dyr er sygdommen dødelig i 50-80 pct. af tilfældene, mens den hos ældre dyr er nede på 2-5 pct.

Overlevende får og geder har livsvar​​ig immunitet.

Virus er meget stabilt, og smitten kan overføres ​​via luftvejene eller gennem sår i huden. Virus kan overføres med bidende insekter.

Sygdommen er anmeldepligtig. Såfremt der opstår en mistanke om fåre- og gedekopper, der ikke kan afvises af Fødevarestyrelsen bliver den berørte besætning sat under offentligt tilsyn, og der udtages materiale til undersøgelse på Statens Serum Institut.

 I Danmark er det forbudt at vaccinere mod fåre- og gedekopper.​​

Får- og gedekopper forekommer​ i Europa omkring Middelhavet, i Afrika og Asien. Sygdommen blev sidst rapporteret i Danmark i 1879.