Information til hobbyholdsejere

Billedet viser de tre råd for at undgå fugleinfluenza: 1. Hold dine høns under tag eller overdækning 2. skift fodtøj inden du går ind i hønsegården 3. Giv dine høns foder under tag
Tre råd til at undgå fugleinfluenza i hønsegården: 1. Hold dine høns under tag eller overdækning. 2. Skift fodtøj inden du går ind i hønsegården. 3. Giv dine høns foder under tag.

Læs her, hvordan du bedst sikrer dit hobbyhold af høns mod smitte med fugleinfluenza

Skærpede regler fra torsdag den 19. december 2024


Trusselsniveauet for fugleinfluenza er hævet. Læs, hvad det betyder for dig, hvis du har fugle og fjerkræ.

Læs pressemeddelelse om trusselsniveauet

Læs trusselsvurderingen

Dine fugle skal under net, tag eller holdes indendørs

Du skal holde dine fugle indendørs, i en voliere eller i indhegning med overdækning. Overdækningen skal være enten et fast tag eller et net med højst 20 cm mellem trådene.

Træer og større tætte buske kan erstatte kravet om overdækning i de områder, de dækker. Resten af udearealet skal fortsat overdækkes med net eller fast tag.

Dine fugle er undtaget fra kravet, hvis et af de tre scenarier gælder for dit fuglehold:

  • Din hønsegård eller indhegning er 40 m2 eller mindre.
  • Du holder ænder, gråænder eller gæs med udearealer på maks. 4,5 m2 pr. and/ gråand eller 15 m2 pr. gås, og der er forebyggende tiltag, som sikrer, at vildtlevende fugle ikke opholder sig i indhegningen.
  • Du har færre end 100 fugle i fangenskab, du sælger eller videregiver ikke æg eller kød.

Foder og vand

Alt foder og vand til dine fugle skal placeres indendørs eller under fast tag eller fast overdækning.

Du må ikke vande med vand fra overfladevandreservoirer eller opsamlet regnvand, da det kan være forurenet med fugleinfluenzavirus.

Motionsflyvning med duer og jagt med falke

Kapflyvning med duer: Kapflyvning med duer er tilladt, hvis den planlagte rute ikke passerer igennem restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugleinfluenza.

Jagt med falke: Jagt med falke er tilladt, hvis jagten ikke udføres i et område med restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugle influenza.

Dueunger: Unger født efter 1. januar 2025 må flyve frit, hvis de stammer fra et duehold, hvor der før 1. januar 2025 var færre end 100 fugle i fangenskab. Det gælder, også selvom det samlede antal duer senere overstiger 100 pga. ungerne. Motionsflyvning med dueungerne må ikke ske i eller gennem restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugleinfluenza.

Søer, vandhuller og udendørsbassiner

Afskærm søer, vandhuller og udendørsbassiner i udearealer, som dine fugle har adgang til, så større vildtlevende fugle ikke kan få adgang.

Du kan afskærme ved at udspænde net eller tråd eller ved at flytte udendørsbassiner ind under fast tag i udearealet.

Ænder og gæs må ikke have kontakt til andet fjerkræ eller fugle i fangenskab

Hvis du har ænder og gæs, må de ikke komme i kontakt med andet fjerkræ eller fugle i fangenskab.

Kravet gælder også udstyr, som du bruger til at passe dine ænder eller gæs. Du må ikke bruge det samme udstyr eller gå ind med de samme støvler, med mindre du rengør og desinficerer udstyret eller støvlerne hver gang, du har brugt dem.

Udstillinger og konkurrencer med fugle

Det er forbudt at afholde dyrskuer, udstillinger eller konkurrencer (samlinger) med fjerkræ eller fugle i fangenskab.

Du kan søge om tilladelse til dyrskuer, udstillinger eller konkurrencer hos Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen kan give tilladelse, hvis tre betingelser er opfyldt:

  1. Fuglene udelukkende stammer fra virksomheder, som holder fugle i fangenskab med færre end 100 fugle.
  2. Fuglene udelukkende stammer fra virksomheder, der ikke holder fjerkræ.
  3. Samlingerne ikke afholdes inden for restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugleinfluenza.

Zoologiske haver, der har vaccineret deres fugle mod fugleinfluenza

Zoologiske haver kan søge om tilladelse til at vaccinere deres fugle mod fugleinfluenza hos Fødevarestyrelsen. Hvis fuglene er vaccineret med tilladelse fra Fødevarestyrelsen, er anlæg med vaccinerede fugle undtaget fra overdækningskravet.

Beskyt fjerkræ og fugle i fangenskab mod smitte med fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen overvåger forekomsten af fugleinfluenza-virus i de vilde fugle i Danmark. Tidligere fandt man kun virus om vinteren, men nu findes den også i vilde fugle om sommeren. Derfor er det en god idé at beskytte sit fjerkræ eller sine fugle i fangenskab mod at blive smittet med fugleinfluenza. Det gør du bedst ved at holde dit fjerkræ og dine fugle i fangenskab i indhegning med overdækning, således at de vilde fugle ikke har direkte kontakt til dine fugle.

Især er det vigtigt, at sørge for, at foder og vand står indenfor eller under fast tag, så de vilde fugle ikke spiser og drikker med og dermed kan overføre smitte til dine egne fugle ved drikketruget eller foderfadet.

Har du fjerkræ eller har du fugle i fangenskab?

Fjerkræ er fugle, der opdrættes eller holdes med henblik på kødproduktion, konsumægs-produktion eller produktion af andre produkter uanset race. Fjerkræ er også fugle, der holdes med henblik på fornyelse af vildt bestande. Fugle, der avles til et eller flere af disse formål, er også fjerkræ.

Fugle i fangenskab er alle andre fugle end fjerkræ, forudsat at du udelukkende anvender æg, kød og andre produkter fra fuglene i egen husholdning.

  • Holder du fugle for at deltage i opvisninger, kapflyvninger, udstillinger, konkurrencer?
  • Eller avler du fugle med henblik på salg til disse formål? 
  • Og anvender du udelukkende eventuelle produkter fra dine fugle i din egen husholdning?

Hvis du kan svare ja til alle 3 spørgsmål ovenfor, så har du fugle i fangenskab.

Men hvis du for eksempel forærer eller sælger æg eller en slagtet høne til andre udenfor din egen husholdning, så vil dine fugle blive betragtet som fjerkræ, fordi der er en risiko for, at eventuel smitte fra dit fuglehold overføres med æggene eller den slagtede høne til andre husholdninger. Og så skal du overholde smittebeskyttelsesreglerne for fjerkræ i stedet.

Æg og fugleinfluenza 

Der er ingen risiko ved at spise æg fra raske høns. Man skal dog​​ altid håndtere æg med omtanke pga. risikoen for forekomst af fx salmonella.

Fugleinfluenzaen har ikke givet anledning til at ændre de råd, som Fødevarestyrelsen allerede giver om æg.

Læs mere om Fødevarestyrelsens generelle ​råd om æg her​