VetStat - Handouts til dyrlæger

Fødevarestyrelsen har udarbejdet vejledninger til brug af VetStat i fem korte tekster. Du kan læse teksterne og hente handouts i pdf-version til print på denne side.

Dine oplysninger

I VetStat finder du alle oplysninger om dig som dyrlæge

 

I VetStat finder du de oplysninger, der er registreret om dig som dyrlæge. Data stammer dels fra de oplysninger, som du fremsendte ved ansøgning om autorisation som dyrlæge, og dels fra CPR-registeret, hvorfra oplysning om navn og adresse opdateres automatisk. Der kan også være oplysninger, som du selv har tilføjet eller opdateret.

Hvis du er tilknyttet en praksis, vil du desuden kunne finde praksisoplysningerne i VetStat. Det er muligt at se hvilke andre dyrlæger, der er tilknyttet samme praksis, og samarbejdsrelationer med andre praksisser om sundhedsrådgivning.

Du kan i VetStat tilgå de stamoplysninger, autorisationsoplysninger og praksistilknytninger, der er registreret om dig i Dyrlægeregisteret.

  • Log på vetstat.fvst.dk med MitID
  • Tilgå fanen ’Mine dyrlægeoplysninger’
  • Her kan du se de oplysninger, der er registeret om dig

Du finder VetStat her

Redigering af dine dyrlægeoplysninger

Det er kun dig selv, der har mulighed for at redigere i dine dyrlægeoplysninger. Dog vil Fødevarestyrelsen i særlige tilfælde kunne rette i oplysningerne efter aftale med dig.

Du har mulighed for at rette i visse stamoplysninger via linket ’Rediger’ på siden ’Mine dyrlægeoplysninger’. Du kan rette de tastbare felter som er hvide, mens låste felter er gråtonede.

Vær opmærksom på, at du er forpligtet til løbende at opdatere din kontaktinformation.

Hvis du er tilknyttet en praksis, kan du se praksisoplysningerne i VetStat.

  • Log på vetstat.fvst.dk med MitID
  • Under fanen ’Praksis’ skal du i rullemenuen tilgå ’Praksisoplysninger’. Her får du vist en liste over
    dine praksistilknytninger
  • Ved at klikke på praksisnummeret i listen, føres du videre til en detaljevisning for den pågældende praksis

Du finder VetStat her

Redigering af dine praksistilknytninger

Alle dyrlæger, som har tilknyttet sig en praksis, kan redigere oplysningerne om denne. Når én dyrlæge foretager ændringer, vil andre dyrlæger tilknyttet samme praksis modtage en notifikation om ændringerne.

Ved at klikke på de tre prikker, der er placeret yderst til højre i listen under siden ’Praksisoplysninger’, har du mulighed for at navigere til:

  • 'Rediger', som giver mulighed for at rette i praksisoplysningerne
  • 'Fjern tilknytning', hvorfra du kan fjerne din tilknytning til praksis
  • 'Luk', hvorfra du kan lukke praksis, hvis der ikke er andre dyrlæger tilknyttet

På siden ’Praksisoplysninger’ har du desuden mulighed for at navigere til:

  • 'Opret ny praksis', som giver dig mulighed for at registrere en ny praksis
  • 'Tilknyt til eksisterende praksis' som giver dig mulighed for at tilknytte dig til en allerede eksisterende praksis

Autorisationsnummer

Som dyrlæge skal du sikre at registreringer i VetStat på dit autorisationsnummer er korrekte

 

I VetStat registreres indberetninger af receptpligtige lægemidler og foderlægemidler enten af en dyrlæge, et apotek eller en fodervirksomhed. Som dyrlæge er det dit ansvar, at medicinindberetningerne tilknyttet dit autorisationsnummer er korrekte i VetStat. Du er forpligtet til at håndtere eventuelle indberetninger med fejl tilknyttet dit autorisationsnummer.

Egne indberetninger

I VetStat kan du foretage rettelser af medicinindberetningerne tilknyttet dit autorisationsnummer. Du er forpligtet til at håndtere indberetninger med fejl senest tre måneder efter indberetningsdatoen. Det er den dato, hvor ordineringen er registreret i VetStat, og dermed ikke nødvendigvis samme dato som ordineringen er udleveret.

Apotekets indberetninger

Hvis medicinindberetningen med fejl er indberettet af et apotek, kan du først foretage rettelser når måneden er lukket, hvilket er den 1. i den næstfølgende måned. Er indberetningen eksempelvis fra januar, kan du foretage ændringer fra 1. marts. Bemærk, at du da kun har marts måned ud til at foretage rettelser.

Forkert autorisationsnummer

Såfremt du ikke kan vedkende dig ordineringen, som indberetningen vedrører, kan du oversende indberetningen til Fødevarestyrelsen ved at fejlmelde den. Under årsag til fejlmelding bedes du markere ’Ikke min ordination’.

Du finder VetStat her

Under 3 måneder fra indberetningsdatoen

Som dyrlæge skal du selv foretage rettelse af medicinindberetninger med fejl, som er under 3 måneder fra indberetningsdatoen i VetStat. Hvis du ikke selv kan rette fejlen, kan du bede Fødevarestyrelsen om hjælp. Det er hensigtsmæssigt, at du skriver en kommentar med en detaljeret beskrivelse, så Fødevarestyrelsen kan afhjælpe problemet.

Efter 3 måneder fra indberetningsdatoen

Ved rettelse af medicinindberetninger med fejl, som er ældre end 3 måneder skal du foretage en fejlmelding af indberetningen, hvor du angiver i kommentarfeltet, hvad der ønskes rettet.

Sletning af indberetning

Det er også muligt at anmode Fødevarestyrelsen om at slette indberetninger. Som hovedregel slettes indberetninger ikke i VetStat, medmindre der er tale om deciderede fejlindberetninger såsom f.eks. dobbeltindberetninger. Det er derfor hensigtsmæssigt, at du tilføjer en kommentar, der forklarer årsagen til ønsket om sletning. Bemærk, at indberetninger der stammer fra før 1. juni 2021 eller fra apotek ikke kan slettes.

Du finder VetStat her

Adgang til VetStat på vegne af dyrlægen

Du kan få en anden til at gøre arbejdet i VetStat for dig

 

Det er muligt for dig at give andre, f.eks. en kollega eller en sekretær, adgang til VetStat på dine vegne som dyrlæge. Den anden person kan derefter registrere, oprette og underskrive sundhedsrådgivningsaftaler digitalt og indberette medicinforbrug. Personen kan desuden tilgå opgørelser og udtræk over f.eks. forbrug af antibiotika og vacciner på de besætninger, som du har indgået aftale om sundhedsrådgivning med. Alt sammen på dine vegne.

For at give adgang til VetStat på dine vegne, skal du give vedkommende en digital fuldmagt via borger.dk. Her følger du anvisningerne til oprettelse af en fuldmagt.

Når der er givet fuldmagt til at agere på dine vegne, vil rollen automatisk blive tildelt den person, der skal kunne agere på dine vegne. Vedkommende kan nu tilgå VetStat på vegne af dig gennem sit MitID login.

Hvis en bruger varetager mere end én adgang til VetStat, er det muligt at skifte mellem brugere uden at skulle logge af og på. I VetStat er det nemt at skifte mellem de brugeradgange, der er givet fuldmagt til at varetage.

  • Log på vetstat.fvst.dk med MitID
  • Tilgå ’Skift bruger/rolle’ øverst i højre hjørne af skærmen
  • Vælg den dyrlæge du vil agere på vegne af
  • Tryk på ’skift bruger/rolle’

Personen kan nu tilgå VetStat på vegne af den valgte dyrlæge.

Du finder VetStat her

Recepter og indberetninger

Som dyrlæge kan du i VetStat se al den medicin, du har udskrevet, herunder følge forbrug af antibiotika

 

Du har i VetStat adgang til alle de medicinindberetninger, der enten er foretaget af dig selv eller vedrører dig. Det vil sige, at hvis du har udskrevet en recept og et apotek har ekspederet recepten og derigennem indberettet til VetStat, så har du fuld adgang til indberetningen.

Som dyrlæge har du også mulighed for at følge antibiotikaopgørelserne for de besætninger, du har sundhedsrådgivningsaftale med. Du kan desuden se varsling af kommende ændringer i gult kort grænseværdier eller faktorer på antibiotika.

Du kan fremsøge alle indberetninger af receptpligtige lægemidler, herunder foderlægemidler, der er registreret på dit autorisationsnummer.

  • Log på vetstat.fvst.dk med MitID
  • Ved at åbne fanen ’Indberetninger’ kan du under overskriften ’Indberetninger på mit aut.nr.’ tilgå ’Lægemidler og foderlægemidler’
  • Her kan du fremsøge en eller flere indberetninger. Det er muligt at afgrænse søgningen ved at åbne ’Vis flere søgemuligheder’ og udfylde særlige søgekriterier
  • Når du trykker på ’Søg’, fremkommer nu alle de indberetninger, der opfylder dine søgekriterier
  • Du kan tilgå yderligere information om den enkelte indberetning ved at trykke på indberetningens udleveringsdato

Du finder VetStat her

Du har i VetStat mulighed for at vælge forskellige slags udtræk og opgørelser over forbruget af antibiotika, vacciner til dyr og varelisten med information om dyredoser (ADD). Udover de nationale opgørelser, kan du se antibiotikaforbruget på CHR- og besætningsniveau.

  • Log på vetstat.fvst.dk med MitID
  • Tryk på ’Opgørelser og dataudtræk’ i menulinjen
  • Under overskriften ’Antibiotikaforbrug pr. måned’, har du mulighed for at vælge tre forskellige måder at få præsenteret opgørelserne på
  • Ved at vælge ’antibiotikaopgørelser’ og udfylde søgekriterierne, kan du få vist en graf, der sammenligner forbruget på CHR- og besætningsniveau med landsgennemsnittet og Gult Kort grænseværdien
  • Hvis du vælger ’Dataudtræk for antibiotikaforbrug i ADD pr. 100 dyr pr. dag’ og udfylder søgekriterierne, kan du downloade et dataudtræk med de data, der ligger til grund for antibiotikaopgørelserne
  • Ved valg af ’download PDF med flere antibiotikaopgørelser’ kan du efter udfyldning af søgekriterierne, udtrække en PDF-fil med opgørelserne, der er opstillet i en graf

Du finder VetStat her

Sundhedsrådgivningsaftaler

Du skal som dyrlæge registrere eller oprette dine sundhedsrådgivningsaftaler i VetStat

 

Siden 1. juni 2021 skal alle sundhedsrådgivningsaftaler (SRA) indgås og registreres på besætningsniveau. En aftale kan indgås enten digitalt i VetStat eller ved brug af den aftaleformular, der indgår som bilag 1 til de forskellige bekendtgørelser om sundhedsrådgivning. Aftaleformularen findes ligeledes på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Alle aftaler skal være registreret i VetStat senest 8 dage efter aftalens startdato.

Link til aftaleformularerne på Fødevarestyrelsens hjemmeside findes under de enkelte dyrearter her

For aftaler indgået i papirform skal du som besætningsdyrlæge opbevare den originale aftale som dokumentation, mens den ansvarlige for besætningen skal opbevare en kopi heraf. Aftalen skal underskrives i papirform og efterfølgende registreres i VetStat uden digital underskrift.

Er aftalen indgået digitalt i VetStat sikrer systemet, at aftaledokumentet kan tilgås i VetStat af begge aftaleparter. Aftaler oprettet digitalt i VetStat skal underskrives digitalt i VetStat af både besætningsdyrlægen og den ansvarlige for besætningen.

I VetStat kan du løbende redigere aftalen. Bemærk dog, at en ændring af aftaletypen vil medføre, at den gældende aftale bliver lukket og en ny aftale skal oprettes med ny startdato. Den nye aftale skal herefter underskrives af aftalens parter.

Indsatsområder

Generelt skal du ved oprettelse af et indsatsområde være opmærksom på, at du skal vælge aldersgruppe, før du vælger indsatsområde. Du kan ikke selv beskrive et indsatsområde, men skal vælge et fra den prædefinerede liste. I 'uddybningen' kan der dog tilføjes supplerende oplysninger.

Bemærk, at du kun kan redigere i slutdatoen for indsatsområdet og ikke aldersgruppen eller indsatsområdetypen. For at gøre dette er du nødt til at lukke det gamle indsatsområde og oprette et nyt.

Stedfortræder

En besætningsdyrlæge kan indsætte en stedfortrædende dyrlæge for en sundhedsrådgivningsaftale. En stedfortræderperiode skal minimum være 6 måneder og maksimalt 24 måneder. Hvis det er dig, der har oprettet aftalen, har du i stedfortræderperioden mulighed for at ændre slutdatoen for stedfortræderperioden.

Som stedfortrædende dyrlæge har du ansvaret for den aftale, som du er stedfortræder for, helt som hvis du selv havde oprettet aftalen. Derfor har du også mulighed for at ændre stedfortræderperioden. Du kan derudover sætte en ny stedfortræder ind for den resterende del af stedfortræderperioden, hvis der bliver behov for det.

  • Log på vetstat.fvst.dk med MitID
  • Tilgå 'Opret sundhedsrådgivningsaftale' under menupunktet 'Sundhedsrådgivning'
  • Følg trinene undervejs og udfyld de relevante bokse
  • Vælg ’Fortsæt uden digital underskrift’

Du finder VetStat her

  • Log på vetstat.fvst.dk med MitID
  • Tilgå 'Opret sundhedsrådgivningsaftale' under menupunktet 'Sundhedsrådgivning'
  • Følg trinene undervejs og udfyld de relevante bokse
  • Det sidste trin i oprettelsen er at aftalen skal underskrives af begge parter digitalt i VetStat. Vælg ’Underskriv SRA digitalt’

Du finder VetStat her

  • Log på vetstat.fvst.dk med MitID
  • Vælg ’Søg sundhedsrådgivningsaftale’ under menupunktet ’Sundhedsrådgivning’
  • Her fremkommer en listevisning med alle de aktive SRA’er, der er registreret på dit autorisationsnummer
  • Listen kan indskrænkes ved hjælp af søgefeltet eller ved at vælge specifikke kriterier under 'Vis flere søgemuligheder', såsom 'Dyreart' eller 'Aftaletype'
  • Ønsker du at medtage ophørte aftaler i din søgning, markerer du dette i feltet ud for 'Medtag også ophørte SRA'
  • Ved at klikke på besætningsnummeret til venstre for en SRA bringes du til detaljevisningen for den valgte SRA
  • Fra detaljevisningen kan du oprette indsatsområder, indsætte stedfortræder samt redigere og opsige den valgte SRA

Du finder VetStat her