en person fylder et glas med vand fra vandhanen

Drikkevand forurenet med bakterier

Hvis drikkevandet i vandhanen er forurenet med f.eks. colibakterier, kan du risikere at blive syg af vandet. Tag derfor nogle forholdsregler ved madlavning i hjemmet, f.eks. efter et skybrud.

Ind imellem kan du høre eller læse i nyhederne, at drikkevandet fra vandhanerne er forurenet med f.eks. colibakterier efter større skybrud og oversvømmelser. Myndighederne vurderer da risikoen og melder ud, hvilke forholdsregler forbrugerne bør tage. Følg altid myndighedernes anvisninger for forurenet vand.

Kog vandet, hvis det kan være forurenet med bakterier

Hvis der er colibakterier i vand, kan der også kan være sygdomsbakterier og virus i vandet. Det sker heldigvis sjældent, men når det sker, bør forbrugerne tage en række foranstaltninger for at undgå at blive syge af vandet: Kog vandet! - Det vand, du bruger til madlavning, og det vand, du drikker, skal være kogt. Alternativt må du bruge f.eks. rent flaskevand.

Mulige sygdomssymptomer, hvis du har drukket forurenet drikkevand

Du skal især være opmærksom, hvis du får diarré, opkast og feber efter at have drukket forurenet vand. Mange maveproblemer går over af sig selv i løbet af et par dage. Men hvis det fortsætter eller bliver værre (blod i afføringen, feber), skal du søge læge. Der kan nemlig være tale om en infektion med f.eks. salmonella eller campylobacter. 

Alle kan blive syge af at drikke forurenet vand. Risikoen er større, hvis man i forvejen har en anden sygdom og nedsat immunforsvar. Risikoen er også større, hvis drikkevandet er forurenet med kloakvand med store mængder bakterier og virus.

Madvarer fra oversvømmede kældre m.v.

Mange opbevarer madvarer i kælderen. Hvis kælderen bliver oversvømmet med kloakvand eller regnvand, kan madvarerne blive forurenet med sygdomsbakterier og virus. 

Hvis fødevarer har været i kontakt med forurenet vand, bør du som udgangspunkt:

  • Kassere madvarer, der ikke er pakket ind eller ikke er pakket i vandtæt emballage.
  • Kassere fødevarer i emballage, der ikke kan vaskes og desinficeres grundigt.
  • Madvarer, der er pakket i vandtæt emballage, kan du kun bruge, hvis du vasker og desinficerer emballagen grundigt.
  • Konservesdåser og flasker kan du bruge, hvis du vasker dem grundigt i rent vand med desinfektionsmiddel (f.eks. 2 dl Klorin eller Rodalon pr. 5 liter vand) og skyller efter med rent vand. Du skal dog være opmærksom på, at bakterier og virus er bittesmå og kan gemme sig steder på dåser og flasker, hvor det kan være svært at komme til med skurebørsten, f.eks. under skruelåg og folien om halsen på en vin.