Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandt andet, at det vand, man i nogle lande har til rådighed til at vande og skylle frugt og grønt med, indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Derfor kan der være risiko for sygdomsbakterier, virus og parasitter. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos dem, der høster på marker og plukker i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem. Derfor bør du altid skylle frugt og grønt, men i visse tilfælde kan det være nødvendigt også at varmebehandle.
Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog
Babymajs og sukkerærter er produkter, som man typisk enten koger eller dybsteger i oprindelseslandet. Men når vi her i Danmark spiser babymajs og sukkerærter rå, som snacks eller i en salat, stiller det større krav til produkternes hygiejniske standard. Derfor bør du give babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem i f.eks. salater.
Færdigpakkede frosne bær bør koge mindst 1 minut
Frosne bær fra udlandet har i flere tilfælde givet sygdomsudbrud, fordi de har været forurenet med virus.
For at undgå smitte med virus som leverbetændelse eller norovirus bør du derfor koge færdigpakkede frosne bær, hvis de indgår i retter, der ikke bliver varmebehandlet før servering, f.eks. i smoothies eller andre frugtdesserter. Dette gælder frosne bær, som du har købt i f.eks. supermarkedet.
Bærrene skal ”boble” i mindst 1 minut som tegn på, at de koger.
Hvis du bruger færdige smoothieblandinger, så står det typisk på posen, om du bør varme indholdet op, før du bruger det i retter, som ikke bliver varmebehandlet.
For fødevarevirksomheder, som f.eks. cafeer og restauranter, er det et lovkrav at varmebehandle frosne hindbær i mindst 1 minut ved 100 °C. Det gælder, når hindbær er ingrediens i fødevarer, der ikke efterfølgende skal varmebehandles.
Friske bær og bær fra egen avl
Friske bær købt i f.eks. supermarkeder og bær fra egen avl bliver udsat for meget UV- lys, som kan inaktivere eventuelle virus.
Derfor kan du godt spise friske og hjemmedyrkede bær rå, også selv om de har været frosne – men skyl bærrene grundigt, inden du fryser dem. Almindeligvis er der ingen risiko ved bær, som man selv har avlet og frosset ned, hvis hygiejnen under produktionen i øvrigt har været i orden.