Tidligere ViD-konferencer

ViD startede i 2010 og har igennem alle årene afholdt en årlig konference om dyrevelfærd.

En oversigt over de forskellige konferencers temaer er samlet her på siden.

I 2024 afholdtes ViD konferencen d. 18. november i København. Temaet var Hestes Velfærd.

 

Formålet med konferencen var at give en status på velfærden hos danske heste, der holdes som almindelige rideheste og som sportsheste.

Emnet blev belyst fra forskellige vinkler, med oplægsholdere fra Danmark og udlandet. Det Dyreetiske Råds udtalelse om brug af heste til sport fra 2023 var også på programmet. Dagen blev afsluttet med en paneldebat.

 

Herunder findes program, flere af præsentationerne fra dagen, samt øvrigt materiale.

Social licens to operate and the use of equipment in horse sports: Link to full presentation by Christina Wilkins: https://youtu.be/9Ew5tJ5xGO0 

The photos that sparked the sports horse welfare debate: Link to photos by Crispin Parelius Johanneson: https://www.dropbox.com/sal/fo/yai9bosi2pxflpiv0onia/ACQG3fsopjgNoTEJ8gq4kN0?rlkey=rqyfzyfugmdqfkvnm8prn14vs&st=b1d9p9cx&dl=0

I 2024 afholdt ViD i samarbejde med Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd et offentligt møde med titlen: Er familiehunde forkælede familiedyr eller misforståede mutanter?

Formålet med mødet var at kaste lys på de problemer, som moderne familiehunde har, og ikke mindst pege på, hvordan familiehundes velfærd kan forbedres.

Her kan du læse mere om baggrunden for mødet

Præsentationer fra dagen findes herunder.

  1. Forkælede familiedyr eller misforståede mutanter? Introduktion til dagens program ved ordstyrer, professor Peter Sandøe, KU
  2. Hvem holder hund og hvorfor gør de det? Resultater fra repræsentativ spørgeskemaundersøgelse, lektor Thomas Bøker Lund, KU
  3. Forekomsten af adfærdsproblemer hos moderne familiehunde, adjunkt Iben Meyer, KU
  4. Hvor stort er problemet med fedme hos danske familiehunde, og hvad kan der gøres for at forebygge det?, professor Charlotte Reinhard Bjørnvad, KU
  5. Facing up to the problems of modern dog breeding – an epidemiological approach, associate professor Dan O’Neill, RVC, London, UK
  6. Hvilke redskaber er der til at sikre en mere sund avl af hunde?, lektor Helle Friis Proschowsky, KU

I 2023 afholdtes ViD konferencen d. 9. november i Musikhuset i Aarhus. Temaet var Slut med Husdyr i Bur

EU har i 2020 modtaget et ’European Citizen Initiative’, kaldet ’End of Cage Age (ECA)’. ECA var så populær blandt EU’s borgere at EU efterfølgende besluttede at få initiativet implementeret i kommende EU-lovgivning. Det betyder at systemer med dyr i bur, eller dyr der på anden måde holdes isoleret eller fikseret, bliver udfaset i EU. Der skal således implementeres en række alternative systemer i dansk husdyrbrug.

Denne VID-konference fokuserede på, hvad de nye systemer forventes at give af muligheder og udfordringer for husdyrenes velfærd.

 

 

I 2022 afholdtes ViD konferencen d. 14. november i København. Temaet var Dyrevelfærdsmærker og andre markedsdrevne dyrevelfærdsinitiativer

Formålet med konferencen var at give en status på udviklingen af markedsdrevet dyrevelfærd inden for produktion af kyllingekød, svinekød, mælk og andre mejeriprodukter samt kalve- og oksekød.

Dette blev belyst blandt andet ud fra resultaterne i Benchmark-projektet, hvor effekten af forskellige dyrevelfærdsinitiativer i Danmark og fire andre europæiske lande blev estimeret. Samtidig var der diskussion af fremtidsmuligheder, herunder vedrørende balancen mellem lovbestemt og markedsdrevet dyrevelfærd.

 

I 2021 afholdtes ViD konferencen d. 10. november i Aarhus. Temaet var Hold af Dyr i Naturen. 

Konferencen fokuserede på når dyr holdes i naturen til andre formål end produktion af kød og mælk. Dyr i naturnationalparker holdes for at opnå en ønsket natur med høj biodiversitet, og dyr i naturen har også ofte rekreative formål. Forskellige oplæg belyste hvordan dyrenes velfærd er og hvilke retslige og etiske ansvar der medfølger. 

 

 

Torsdag 8. oktober 2020 afholdt ViD i samarbejde med Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd et offentligt seminar om adfærdsproblemer hos hunde. Forskere og praktikere præsenterede deres viden om problemernes karakter og omfang og løsningsmuligheder blev diskuteret. 

 

I 2020 afholdtes ViD-konferencen i København og årets tema var Dyrevelfærd og Klimaforandringer

Fokus var på, om dyrevelfærd er ”taberen” i klimadebatten og hvordan hensyn til dyrevelfærd og klima kan balanceres. 



ViD konferencen blev afholdt den 5. november 2019 Når dyr flyttes. 

På konferencen var der blandt andet fokus på erfaringer fra politiets vejkontrol af dyretransporter, samt på transport af udsatte og unge dyr. Der var også oplæg om flytninger af dyr internt i besætninger. 

 

Videncenter for Dyrevelfærd afholdt den 22. oktober 2018 konference med temaet Egenkontrol og forebyggelse af halebid.

ViD-konferencen i 2017 var i kombination med den årlige NordCAW konference og blev afholdt i København d. 3 og 4. oktober 2017. 

Den første dag fokuserede på landbrugeres og forbrugeres opfattelse af markedsdrevet dyrevelfærd. Den anden dag fokuserede på dyrebaserede indikatorer som grundlag for velfærdsvurderinger. 

 

 

ViD-konferencen blev afholdt den 17. november 2016 med temaet Dyrevelfærd for fremtiden.

Konferencen omfattede oplæg om udvikling af lovgivning på dyrevelfærdsområdet, undervisning i dyrevelfærd på skoler og landbrugsskoler, samt oplæg om Det Statslige Dyrevelfærdsmærke, som blev lanceret i 2017. 

 

 

 

ViD-konferencen blev afholdt i april 2015 med temaet Improving Pig Welfare – What Are the Ways Forward.

Konferencen fokuserede på de væsentligste elementer i Svinehandlingsplanen fra 2014 og havde fokus på svinevelfærdens største udfordringer og muligheder for forbedring.

ViD-konferencen blev afholdt den 20. november 2014 med temaet Det rige liv – berigelse på tværs af dyrearter 

Fødevareminister Dan Jørgensen åbnede konferencen, som bød på indlæg om miljøberigelse i bred forstand.

ViD-konferencen 2021 blev afholdt den 21. november 2013 med temaet Dyr-menneske-relationen – hvad betyder den for dyrevelfærden?

Fødevareminister Karen Hækkerup åbnede konferencen. Indlæggene omhandlede betydningen af relationen mellem mennesker og dyr for dyrevelfærden, i forhold til familiedyr, heste og landbrugets produktionsdyr.

 

 

 

ViD-konferencen i 2012 handlede om dyrevelfærd hos syge og tilskadekomne dyr

Fødevare​minister Mette Gjerskov holdt åbningstale, hvorefter der var indlæg om blandt andet sygdomsadfærd og indikatorer for sygdom og velfærd, håndtering af sygdom i en økologisk malkekvægsbesætning, transportegnethed, og den etiske vinkel på håndtering af syge og tilskadekomne dyr i produktionen.

 

 

ViD-konferencen blev afholdt den 2. november 2011 med temaet Markedsdrevet Dyrevelfærd.

​​

 

 

 

Den 18. november 2010 blev den første ViD-konference afholdt.

Ca. 100 personer deltog i konferencen, bl.a. fødevareminister Henrik Høegh, justitsminister Lars Barfoed, dyrevelfærdsforskere fra universiteterne, Fødevarestyrelsen, landbrugsorganisationerne, Dyrlægeforeningen, politiet og dyreværnsorganisationerne.

Konferencens præsentationer omfattede oplæg om velfærdsvurderinger, veterinærrejseholdets arbejde med dyrevelfærd, samarbejde mellem myndigheder og landbrugere, samt forbrugernes rolle i markedsdrevet dyrevelfærd.