Der kan maksimalt slagtes 3 stykker hest/kvæg, 6 grise eller 9 får/geder ved en lejlighed. En lejlighed er en begivenhed, hvor man maksimalt afliver og afbløder det i forordningen fastsatte antal dyr og læsser dem på et egnet transportmiddel, der er under slagteriets autorisation. Når pålæsningen af dyrene er færdiggjort og certifikatet er udstedt, er lejligheden afsluttet, og en ny kan begynde.
Besætningsejers opgaver ved slagtning af hest, kvæg, grise, får og geder på bedriften
Hvis du ønsker at få slagtet dyr på bedriften, skal du tage kontakt til Fødevarestyrelsen mindst tre hverdage før den planlagte slagtning. Fødevarestyrelsens embedsdyrlæge skal besigtige dyrene før slagtning og overvåge aflivning og afblødning.
Embedsdyrlægen skal derefter udfylde et certifikat, der bliver sendt til slagteriet.
Den mobile enhed til afblødning og transport af dyr fra bedrift til slagteri
Den mobile enhed, der anvendes til afblødning og transport af dyret/dyrene fra bedriften til slagteriet, skal være ren og muliggøre hygiejnisk håndtering og afblødning af dyrene samt korrekt bortskaffelse af dyrenes blod og skal desuden være under et slagteris autorisation. Hvis blodet ikke er bestemt til konsum kan af-blødning ske udenfor den mobile enhed.
Blod fra dyr, der slagtes på bedriften er et animalsk biprodukt. Blodet skal derfor så vidt muligt opsamles, når dyret afblødes. Det kan ske ved, at blodet opsamles i kar og derefter tømmes i containere til afhentning af døde dyr og animalske biprodukter. Det opsamlede blod kan også følge med dyret til slagteriet, hvor det enten kan anvendes eller bortskaffes i overensstemmelse med de gældende regler for håndtering af animalske biprodukter. Det er også en mulighed, at bruge et underlag af halm til at opsuge blodet, hvorefter halmen bortskaffes.
Ved aflivning og afblødning på bedriften, skal det sikres, at andre levende dyr, især drøvtyggere, ikke kommer i kontakt med blod mv. fra slagtede dyr.
Hvis der går mere end to timer mellem slagtningen af det første dyr og tidspunktet for de slagtede dyrs ankomst til slagteriet, skal de slagtede dyr nedkøles under transporten; når klimaforholdene tillader det, er aktiv nedkøling ikke nødvendig. Det vil sige når udetemperaturen er under 7 grader celsius.
De slagtede dyr må ikke ligge i en dynge på vej til slagteriet. Dette vil hindre afkøling og øge risiko for kontaminering af slagtekroppene.
Dyrets ejer skal betale et gebyr for Fødevarestyrelsens kontrol efter betalingsbekendtgørelsens § 31.