Nødslagtning

Man må kun nødslagte (aflive og afbløde) et dyr uden for et slagteri, hvis det er et ellers raskt dyr, der er kommet til skade ude på bedriften og derfor ikke kan transporteres levende til slagteriet af hensyn til dyrevelfærden. Hvis et dyr s​​kal nødslagtes, skal man kontakte en embedsdyrlæge, der er ansat af Fødevarestyrelsen.

Embedsdyrlægen syner dyret før nødslagtning og overvåger aflivning og afblødning. Embedsdyrlægen skal derefter udfylde et certifikat, der sendes til slagteriet.

Blod fra dyr, der slagtes på bedriften er et animalsk biprodukt. Blodet skal derfor så vidt muligt opsamles, når dyret afblødes. Det kan ske ved, at blodet opsamles i kar og derefter tømmes i containere til afhentning af døde dyr og animalske biprodukter. Det opsamlede blod kan også følge med dyret til slagteriet, hvor det enten kan anvendes eller bortskaffes i overensstemmelse med de gældende regler for håndtering af animalske biprodukter. Det er også en mulighed, at bruge et underlag af halm til at opsuge blodet, hvorefter halmen bortskaffes.

Ved aflivning og afblødning på bedriften skal det sikres at andre levende dyr, især drøvtyggere, ikke kommer i kontakt med blod mv. fra slagtede dyr.

Hvis der går mere end to timer mellem slagtningen af det første dyr og tidspunktet for de slagtede dyrs ankomst til slagteriet, skal de slagtede dyr nedkøles under transporten; når klimaforholdene tillader det, er aktiv nedkøling ikke nødvendig. Det vil sige når udetemperaturen er under 7 grader celsius.

De slagtede dyr må ikke ligge i en dynge på vej til slagteriet. Dette vil hindre afkøling og øge risiko for kontaminering af slagtekroppene.

Dyrets ejer skal betale et gebyr for Fødevarestyrelsens kontrol efter betalingsbekendtgørelsens §31. 

 

Nødslagtning kan ske under følgende omstændigheder

  • Man må kun nødslagte sunde og raske dyr.
  • ​Sunde og raske dyr, der har været ude for en akut ulykke og er kommet til skade, vil kunne nødslagtes.

Nødslagtning kan f.eks. ske, hvis dyret har:

  • Et brækket ben
  • Bækkenbrud eller udskridning efter kælvning.

Det er altid embedsdyrlægen, som vurderer, om et dyr kan nødslagtes, da kødet skal være egnet til konsum.​

Man må IKKE nødslagte dyr

  • Som ikke er sunde og raske.
  • Hvor dyrets sygdom ikke skyldes en akut opstået skade.
  • ​Som er omfattet af en tilbageholdelsestid efter brug af lægemidler (jf. § 16, stk. 3, i bekendtgørelse om ​dyreejerens anvendelse af lægemidler til dyr.).

Hvis du har spørgsmål om nødslagtning

Kontakt Fødevarestyrelsen her: email@fvst.dk

Vi bestræber os på at svare hurtigst muligt.​

Hvis du skal have nødslagtet et dyr

Skal du ringe til Fødevarestyrelsen på telefonnummer 72 27 55 55 - åben hverdage fra kl. 7-14