Embedsdyrlægen syner dyret før nødslagtning og overvåger aflivning og afblødning. Embedsdyrlægen skal derefter udfylde et certifikat, der sendes til slagteriet.
Blod fra dyr, der slagtes på bedriften er et animalsk biprodukt. Blodet skal derfor så vidt muligt opsamles, når dyret afblødes. Det kan ske ved, at blodet opsamles i kar og derefter tømmes i containere til afhentning af døde dyr og animalske biprodukter. Det opsamlede blod kan også følge med dyret til slagteriet, hvor det enten kan anvendes eller bortskaffes i overensstemmelse med de gældende regler for håndtering af animalske biprodukter. Det er også en mulighed, at bruge et underlag af halm til at opsuge blodet, hvorefter halmen bortskaffes.
Ved aflivning og afblødning på bedriften skal det sikres at andre levende dyr, især drøvtyggere, ikke kommer i kontakt med blod mv. fra slagtede dyr.
Hvis der går mere end to timer mellem slagtningen af det første dyr og tidspunktet for de slagtede dyrs ankomst til slagteriet, skal de slagtede dyr nedkøles under transporten; når klimaforholdene tillader det, er aktiv nedkøling ikke nødvendig. Det vil sige når udetemperaturen er under 7 grader celsius.
De slagtede dyr må ikke ligge i en dynge på vej til slagteriet. Dette vil hindre afkøling og øge risiko for kontaminering af slagtekroppene.
Dyrets ejer skal betale et gebyr for Fødevarestyrelsens kontrol efter betalingsbekendtgørelsens §31.