Ressourcerum

På denne side kan du få hjælp til at løse opgaverne i materialet til 7.-9. klasse. Du finder her nyttige links, tips, artikler og illustrationer, som du skal bruge.

Gode links:

Oversigt over de forskellige produktionsdyr i det danske landbrug

Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening udgiver en oversigt over, hvordan det står til med natur, miljø og landbrug i Danmark. Her findes tal og statistikker i forhold til, hvor meget vi producerer og hvor meget areal af Danmark, der er dækket af landbrug.

 

Aktivitet 1

Gode links:

I Statistikbanken, der hører under Danmarks Statistik,  kan du finde oplysninger om hvilke landbrugsvarer, der produceres flest af. (Vælg 'erhvervsliv' og 'Landbrug, gartneri og skovbrug') Her kan du også finde ud af, hvor i landet der er flest produktionsdyr - og hvilke der er flest af.


Landbrug og Fødevares hjemmeside kan du finde statistikker for produktion og handel med grisekød, okse- og kalvekød, mejeriprodukter samt æg og fjerkræ. Du kan også finde tal og fakta om den danske fødevareklynge med statistikker over bl.a. landbruget og fødevareerhvervets struktur, produktion, afsætning, indkomstforhold, miljø- og klimapåvirkninger, økologi mv. 

 

​Aktivitet 2

Gode links:  

Her finder du baggrundsviden til brug når I skal diskutere de etiske dilemmaer i forbindelse med aflivning af dyr.

 

Artikel om alternativer til aflivning af hanekyllinger

Handlingsplanen for bedre dyrevelfærd hos fjerkræ. På side 14 finder du tekst om aflivning af hanekyllinger.  

Gode links:  

I artikel 13 i traktaten om EU's fuktionsområde er det skrevet ind, at man skal tage hensyn til dyrenes velfærd. Det gælder altså for alle love i hele Europa.

Artikel 13 EUF: Hensyn til dyrevelfærd i EU's politikker [tidligere protokollen om dyrebeskyttelse og dyrevelfærd]:

Når Unionens politikker inden for landbrug, fiskeri, transport, det indre marked, forskning og teknologisk udvikling samt rummet, fastlægges og gennemføres, tager Unionen og medlemsstaterne fuldt hensyn til velfærden hos dyr som følende væsener, samtidig med at de respekterer medlemsstaternes love og administrative bestemmelser samt deres skikke, navnlig med hensyn til religiøse ritualer, kulturelle traditioner og regionale skikke.

 

Aktivitet 3

Gode links:  

Aktivitet 4

 

Supplerende oplysninger:

Mendels 1. lov - udspaltningsloven
Et individ opstået ved kønnet forplantning har to arveanlæg for samme egenskab (fx pelsfarve).

De to arveanlæg er faste anlæg, der (normalt) hverken tabes eller genopstår. Desuden kan det ene anlæg dække (dominere) det andet vigende (recessive) anlæg.

De to anlæg (gener) fordeles til kønscellerne i forholdet 1:1, således at halvdelen af kønscellerne indeholder det ene gen og den anden halvdel indeholder det andet gen.

Dette kaldes Mendels første lov.

Mendels 2. lov - loven om den fri rekombination
De to anlæg nedarves uafhængige af hinanden idet forskellige kombinationer dukker op i de proportioner, man ville forvente ved en tilfældig fordeling.

Beregn udspaltningsforhold for rolige, hvide mink = RRgg, Rrgg og Rrgg

R = Rolige

r = frygtsomme

G = Sorte

g = Hvide

Mendels krydsningsskema

​RG ​Rg ​rG ​rg
​RG        
​Rg  
​rG        
​rg

 

Aktivitet 5

Supplerende oplysninger:  

Når du skal udregne, hvor mange procent et slagtesvin og en slagtekylling vejer mere end deres stamfædre gjorde ved samme alder, kan du tage udgangspunkt i disse tal:

Svin:
Et vildsvin på 6 måneder vejer ca. 25 kg.
Et moderne svin på 6 måneder vejer ca. 100 kg.

Kylling:
En junglehøne vejer ca. 200 g., når den er 34 dage gammel.
En moderne slagtekylling vejer ca. 2.000 g. når den er 34 dage gammel.

Gode Links: 

 

Aktivitet 6

Supplerende oplysninger:  

I Danmark holder vi produktionsdyr på forskellige måder. Her er listet nogle af de mest almindelige og forklaret kort, hvad de indebærer:

Konventionel, traditionel, almindelig; Den produktionsform, som de fleste af de danske produktionsdyr holdes under. Produktionen skal overholde de generelle lovkrav der er for produktion af dyr i Danmark. Der er blandt andet krav til hvor meget plads dyrene skal have, hvordan de skal passes og hvor lang tid, de må transporteres til slagtning. Folk fra Fødevarestyrelsen kontrollerer at reglerne overholdes. Der er regler for hver dyreart.

Her kan du læse mere om reglerne for den konventionelle produktion

Økologi; Den "alternative" produktionsform, som nok er mest kendt. I den økologiske produktion er der yderligere krav til produktionen ud de generelle lovkrav. Der er blandt andet krav om, at dyrene skal fodres med økologisk foder og at de skal kunne komme ud noget af året.

Friland; En anden forholdsvis udbredt produktionsform. Udover de generelle lovkrav vedr. udendørs hold af svin, er der en række specifikke krav til produktion af frilandsgrise. Frilandsgrise skal blandt andet fødes udendørs og søerne skal holdes på friland.

Her kan du læse om reglerne for den økologiske- og Frilandsproduktionen

Gode links:  

Aktivitet 7

Gode links:

Kortere video indlæg fra Youtube om hvad stress hos dyr er - Fortælleren i videoen er underviser på Hansenberg, skolen hvor man uddanner veterinærsygeplejersker.

Aktivitet 8

Gode links:     

Her kan du se en video med, hvordan du bygger dit eget håndspektroskop

 

Aktivitet 9

Videnskabelig artikel:        

Her kan du læse mere om, hvad der sker, når kyllingernes strøelse bliver våd. NB: Det er en videnskabelig artikel på engelsk.

Baggrundsviden

Her finder du en artikel med baggrundsviden om dyreetik, til diskussion af etiske dilemmaer.

Her kan du læse Det Dyreetiske Råds udtalelse om lystfiskeri. 

 

Aktivitet 10

Her kan læse Det Dyreetiske Råds udtalelse om hvordan man holder malkekvæg. På side 31 kan du læse om ko og kalv.

Artikel der handler om, hvad der er bedst for kalven ved fravænning fra koen

 

Ekstra oplysninger til at løse aktivitet 10:


Næringsstoffer i mælken
I nedenstående skema kan du se mælkens næringsstoffer den dag, koen kælver (=dag 0 = råmælk) , tre dage efter koen har kælvet (= dag 3) og fem dage efter koen har kælvet (= dag 5).

Bestanddel ​Dag 0 ​Dag 3 ​Dag 5
​Tørstof ​220 ​100 ​100
​Laktose ​45 ​90 ​100
​Lipider ​150 ​90 ​100
​Mineraler ​120 ​100 ​100
​Proteiner
​      Kasein ​210 ​110 ​110
​      Albumin ​500 ​120 ​105
​      Globulin ​3500 ​300 ​200
​Vitaminer
​     A ​600 ​120 ​100
​     Karoten ​1200 ​250 ​125
​     E ​500 ​200 ​125

​     B1

     (Thiamin)

​150 ​150 ​150

​     B2

     (Riboflavin)

 320

​130 ​110

​     B5

    (Pantotensyre)

​45 ​110 ​105

 Kilde: Cunningham Textbook of veterinary Physiology, Third edition

 

Aktivitet 11

Byg en model af et tværsnit af et kohorn
Modellér de forskellige strukturer og tænk over deres konsistens (fx. hud er blød, horndannende væv er lidt hårdere, dødt horn er hårdt - men ikke så hårdt som knogle etc....). Her ses et tværsnit af et kohorn:

Tips: En "Sinus" er et luftfyldt hulrum

 

Artikler:

Artikel om smertebehandling ved afhorning af kalve

Artikel Kalves smerter som følge af afhorning kan lindres

Baggrundsviden

Er du interesseret i at læse mere om transport af grise, kan du finde flere informationer her:

Det Europæiske fødevaresikkerheds Agenturs rapport over dyrevelfærd under transport. (NB: Artiklen er på engelsk)

I "Flytteregisteret" kan du finde en oversigt over, hvor mange grise, vi har eksporteret til en række lande

Dyrenes beskyttelses hjemmeside kan du læse, deres analyse af udviklingen i transporter, der varer over otte timer.

Fødevarestyrelsen om transport af dyr

 

Aktivitet 12

Her kan du læse om hvordan stress kan påvirke kødkvaliteten og hvad det har med pH at gøre.

Artikler

Artikel om hvad der påvirker spisekvaliteten af kød

 

Synes du at pH-værdier er spændende, er her en ekstra opgave om pH-værdi i kød

 

Aktivitet 13

Gode links

I Statistikbanken, der hører under Danmarks Statistik,  kan du finde oplysninger om hvilke landbrugsvarer, der produceres flest af. (Vælg 'erhvervsliv' og 'Landbrug, gartneri og skovbrug') Her kan du også finde ud af, hvor i landet der er flest produktionsdyr - og hvilke der er flest af.

Kort med transporttider til slagteri i Horsens

 

Aktivitet 14

Gode links

DMIs hjemmeside kan du finde oplysninger om vejret og temperaturen flere år tilbage.

Læs her om transport af grise til slagteriet.

I bekendtgørelsen om beskyttelse af dyr under transport finder du de regler, man skal overholde når man transporterer dyr. Her kan du se om der er særlige regler for transport af søer.

 

Aktivitet 15

Gode links

 

I slagte- og aflivningsforordningen fra EU kan du læse, hvilke metoder, der er lovlige at anvende til aflivning af produktionsdyr. I bilag 1 (side 19 og frem) finder du et skema med dyreart og lovlige aflivningsmetoder.

Fødevarestyrelsen har udgivet en vejledning til de inspektører, der skal sikre, at dyr på slagterierne aflives korrekt. På side 31 kan du læse om aflivning med CO2 

 

Hvad sker der når CO2 kommer i kontakt med slimhinderne i næse, øjne og mund?

CO+ H2O = ?

Aktivitet 18

Gode links

Her finder du FNs 17 verdensmål.

 

Aktivitet 19 

Gode links

Info om fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi

I Statistikbanken, der hører under Danmarks Statistik,  kan du finde oplysninger om hvilke landbrugsvarer, der produceres flest af. (Vælg 'erhvervsliv' og 'Landbrug, gartneri og skovbrug') Her kan du også finde ud af, hvor i landet der er flest produktionsdyr - og hvilke der er flest af.

Her kan du finde de officielle kostråd

Her kan du læse om hvordan vi i Danmark fører kontrol med dyrevelfærden

Her finder du Fødevarestyrelsens årlige rapport over dyrevelfærden i Danmark

Dyrevelfærdsloven er den lov i Danmark, der beskriver, at alle dyr skal beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

Her finder du Det Dyreetiske Råds udtalelse som Markedsdrevet dyrevelfærd og hvordan det kan bruges til at højne dyrevelfærden.