Det er virksomhedens ansvar at vurdere, hvor ofte det er nødvendigt at tage prøver. Det er en god idé at lave en fleksibel prøveplan, hvor prøvefrekvens (dvs. hvor ofte du tager prøver) og prøveantal justeres op og ned på baggrund af listeria-fund i fødevarer og miljø.
Hvor ofte og hvor mange prøver, virksomheden skal tage, afhænger af flere ting.
Overvej følgende forhold i virksomheden
- Fødevaretyper og risikoen for listeria i fødevaren
- Produktionsformen
- Risiko for krydskontamination før, under og efter produktion
- Omfanget af produktion
- Omfang af sortiment
- Indretning af virksomhed
- Virksomhedens gode arbejdsgange og kritiske kontrolpunkter
- Historik (både hygiejne og analyseresultater)
Fødevarer med høj risiko for listeria
Nogle fødevarer har en høj risiko for listeria i forhold til forekomst og mulighed for at vokse i fødevaren.
Disse fødevarer har høj risiko for listeria:
- Koldrøgede kølede fiskeprodukter, fx koldrøget og gravad fisk.
- Kødpålæg, fx skiveskåret rullepølse.
- Færdigretter på køl med lang holdbarhed
- Frosne kødboller, kyllingetern og lignende, der bruges i fødevarer med lang holdbarhed
- Upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste fremstillet af upasteuriseret mælk
Hvor ofte skal der tages produktprøver, og hvor mange?
For nogle virksomheder vil det være nødvendigt at tage prøver hver uge, mens det for andre vil være tilstrækkeligt at tage prøver hvert kvartal.
En vejledende prøvefrekvens for produktprøver i mindre engrosvirksomheder er 2-6 gange årligt, hvis virksomheden har helt styr på hygiejne og egenkontrol. Store engrosvirksomheder eller virksomheder, der har udfordringer med hygiejne, egenkontrol eller krydskontamination, bør tage prøver oftere end 2-6 gange årligt.
Hvis man producerer fødevarer med høj risiko for listeria, bør man som mindre engrosvirksomhed som minimum udtage prøver 4-6 gange årligt. Afhængigt af produkttype og historik kan det være relevant at tage prøver oftere end dette.
Tager man ofte miljøprøver, kan det være baggrund for at nedjustere prøvefrekvensen for produktprøver.
Læs mere her om frekvenser for prøveudtagning i afsnit 12 i Mikrobiologivejledningen
Du bør tage produktprøver af 1-3 forskellige fødevarer pr. gang.
Hvor ofte skal der tages miljøprøver, og hvor mange?
For nogle virksomheder vil det være nødvendigt at tage prøver hver uge, og for andre vil det være nødvendigt at tage prøver hver måned. Det skal vurderes som en del af virksomhedens egenkontrol.
Antallet af prøver bør være mindst 5-10 pr. gang.
Ofte vil man finde listeria i miljøet, før man finder det i selve fødevarerne. Dermed kan virksomheden nå at reagere, før det er for sent.