Miljøprøver er svaberprøver, der tages i produktionsmiljøet, fx af udstyr og afløb. Miljøprøver er ofte bedre til at afdække, om der er listeria i produktionen end produktprøver er, da forekomsten af listeria i fødevarerne ofte er lav, og dermed sværere at finde med produktprøver.
Miljøprøver hjælper dig med at:
- finde listeriabakterier i produktionsmiljøet og udpege områder, hvor du skal være ekstra opmærksom på hygiejne, rengøring og krydskontamination
- sikre, at listeria ikke etablerer sig (sætter sig fast) i produktionsmiljøet, fx ved at danne biofilm. Se mere under punkt 7 "Gør grundigt rent i virksomheden"
- tjekke (verificere), at der i løbet af produktionen ikke sker forurening af fødevarerne fra produktionsmiljøet
Se videoen på denne side om, hvordan du tager miljøprøver i praksis.
Miljøprøver tages under produktion eller inden rengøring. Under produktion kan listeriabakterier blive rystet frem fra gemmesteder i produktionsudstyret eller blive frigivet fra biofilm. Du vil derfor nemmere kunne finde listeria og reagere med korrigerende handlinger og optimere egenkontrollen.
Du bør tage miljøprøver, mindst to timer efter at produktionen er begyndt, eller efter endt produktion, men inden rengøring.
Sådan gør du:
- Brug svamp eller gaze til store eller let tilgængelige flader/områder/udstyr
- Du skal meget grundigt (læg kræfter i) svabre et område på maksimalt 30x30 cm. Fx stålborde, bånd, vægge, kanter/karme, indersiden af vogne og håndtag på kølerum.
- Brug vatpinde (quick tests) til små og svært tilgængelige flader/områder/udstyr. Vatpinde kan svabre et område på maksimalt 10x10 cm. Det er godt at bruge vatpinde til steder, som er svære at komme til, fx inde i rør, motorer eller hjørner, skruehoveder, kant af lameller og omkring betjeningspaneler.
- Tag prøver af både produktberørende og ikke-produktberørende overflader/steder. Det sker nemt, at listeriabakterier flytter sig fra ikke-produktberørende steder til produktberørende steder.
- Brug tør svamp/vatpind til våde områder. Svamp eller vatpind.
- Brug våd svamp/vatpind til tørre områder. Svamp eller vatpind gøres våd/fugtig med steril væske.
- Variér prøvetagningen
Skift mellem tidspunkter og ugedage.
Læs mere om, hvordan du udtager miljøprøver i den engelske vejledning fra EU's reference-laboratorium her: EURL – Guidelines on sampling the food processing area and equipment for the detection of Listeria
Ved fund
Hvis der lejlighedsvis bliver fundet listeria i produktionen, er det et tegn på, at prøveplanen og metoden er effektiv.
Det er i orden at finde listeria i miljøprøver engang imellem, da ingen virksomhed kan undgå, at listeria kommer ind i produktionen fra tid til anden. Når der bliver fundet listeria, har du netop mulighed for at kontrollere situationen og bringe produktionen i styring, så bakterien ikke kan blive et problem i fødevaren og gøre folk syge.
Se disse fotoplancher som viser eksempler på, hvor virksomheden bør tage miljøprøver for listeria