Furokumariner

Grønt og frugt Krydderurter og krydderiblandinger

Findes i flere grøntsager og citrusfrugter.

Findes naturligt i selleri, pastinak, gulerødder, persille, fennikel og citrusfrugter.

I pastinak og selleri er indholdet af furokumariner højere i skrællen end inde i rodfrugten. Indholdet af furokumariner stiger betydeligt, hvis rodfrugten skades mekanisk eller angribes af svampe. Dette gælder ikke kun de beskadigede dele, men også i tilsyneladende sundt udseende dele af rodfrugten.

I citrusfrugter er indholdet af furokumariner højere i skrællen end i frugtkødet. Æteriske olier udvundet fra skrællen af citrusfrugter kan også indeholde furokumariner.

Kvan tilhører skærmplantefamilien og inkluderer de to underarter fjeldkvan og strandkvan. Kvanens rødder og især frø indeholder meget høje mængder af furokumariner, som giver anledning til sundhedsmæssig bekymring.​

Sundhedsskadelige effekter

Genotoksiske og nogle er kræftfremkaldende. Nogle kan fotoaktiveres og medføre eksem.

Hvis du har et meget højt indtag af furokumariner med kosten og udsættes for sollys eller ultraviolet lys fra solarier, kan du udvikle fototoksiske effekter. Huden bliver varm, rød og øm som ved solskoldning, og du kan få kløe og hovedpine. Fototoksiske effekter af furokumariner forekommer dog formodentligt kun sjældent.

Nogle furokumariner er kræftfremkaldende, men ikke hvis du spiser mindre end de doser, der kan give en fototoksisk effekt.

Furokumariner i grapefrugtjuice kan påvirke omsætningen af visse lægemidler.

Risikovurderinger

Der er ikke fastsat et tolerabelt indtag.

GMP

  • Lagringstiden for specielt pastinak og selleri skal være kort da lagring øger mængden af furokumariner.
  • Meget beskadigede (stødte) varer kasseres, da dette kan medføre et forhøjet indhold af furokumariner.
  • Skræl pastinak og selleri.
  • Brug ikke grøntsager med mange ”sår”.
  • Skyl hænderne grundigt efter håndtering af selleri, pastinak, gulerødder, persille, fennikel og citrusfrugter.

Råvarer

Selleri, pastinak, gulerødder, citrusfrugter, fennikel og persille.