Erucasyre er en specifik umættet fedtsyre, som kan udgøre 45-50 % af den totale fedtsyremængde i de ældre rapssorter. Indholdet af erucasyre er meget lavt i nyere sorter af raps. Rapsfrø har et meget højt olieindhold (4550 %) med et højt indhold af mono- og polyumættede fedtsyrer. Fedtsyresammensætningen i rapsolien afhænger meget af sorten.
Sundhedsskadelige effekter
Et højt indtag af erucasyre kan ændre cellernes fedtnedbrydning (lipidosis), specielt i hjertet.
Risikovurderinger
EFSA har i 2016 fastsat et tolerabelt dagligt indtag (TDI) på 7 mg/kg kropsvægt.
Grænseværdier
I forordning 2023/915 er der fastsat grænseværdier for erucasyre i veg. olier og fedtstoffer og en særlig grænseværdi for hørfrøolie, sennepsolie og hjulkroneolie samt sennep. I Forordning 2016/127 om modermælkserstatninger og tilskudsblandinger må erucasyre ikke overstige
1 % af det samlede fedtindhold i tilskudsblandinger og modermælkserstatninger.
GMP
Erucasyre indgår i codex for opbevaring og transport af spisefedt og -olier:
Læs CAC/RCP 36-1987 Code of Practice for the Storage and Transport of Edible Fats and Oils in Bulk (pdf)
Erucasyre indgår i Codex for visse vegetabilske olier:
Læs CXS 210-1999 Standard for Named Vegetable Oils (pdf)
Råvarer
Rapsfrø, hørfrø og sennepsfrø.
Forarbejdede varer
Rapsolie, sennep. Nogle lande har forbud mod salg af sennepsolie pga. højt indhold af erucasyre.