Cyanogene glykosider

Grønt og frugt Kerner

Findes i nogle kerner/frø, nødder, bønner og bær og kan give forgiftning.

Findes naturligt i:

  • Kerner fra stenfrugter f.eks. abrikos
  • Mandler især i bitre mandler
  • Hørfrø
  • Limabønner
  • Maniok (cassava) rødder
  • Hyldebær

Sundhedsskadelige effekter

Akut forgiftning fra blåsyre, der påvirker blodtryk, åndedræt og centralnervesystemet.

Risikovurderinger

JECFA har i 2011 fastsat en PMTDI på 20 mikrogram/kg kropsvægt.

Læs EFSA's risikovurdering af hydrogencyanid (2004) (pdf)

Grænseværdier

Der er fastsat EU-grænseværdier for hydrogencyanid i aroma-forordningen nr. 1334/2008:

  • nougat, marcipan
  • konserverede stenfrugter
  • alkoholholdige drikkevarer

Spiritusforordningen 2019/787 fastsætter maksimalgrænseværdier for hydrogencyanid syre. Dette skal sammenlignes med grænseværdierne i aromaforordningen, og de mest restriktive grænseværdier skal gælde. 

Endvidere er der fastsat en grænseværdi for uforarbejdede hele, stødte, formalede, knækkede eller hakkede abrikoskerner, der markedsføres til den endelige forbruger.

Der forventes nye EU-grænseværdier for hørfrø, mandler og maniok (cassava) i 2021. 

GMP

Tilberedning mindsker indholdet af cyanogene glykosider.

Råvarer

Stenfrugter, hørfrø, limabønner, maniok (casava) rødder, hyldebær.

Forarbejdede varer

Marcipan, mel lavet af maniokrødder og nougat.