Pyrrolizidinalkaloider (PA)

Krydderurter og krydderiblandinger Kosttilskud og te Animalske produkter

Findes primært i teer og krydderier og kan give leverskade hos mennesker.

Pyrrolizidinalkaloider (Isatidin, Lasiocarpin, monocrotalin, retrosin, riddeliin, senkirkin) findes naturligt i almindelig følfod (Tussilage farfara L.) samt planter fra familierne Asteraceae (f.eks. Engbrandbæger - Senecio jacobaea)Boraginaceae (f.eks. Borgo officinalis) og Fabaceae (f.eks. Crotalaria albida) Der er fundet høje koncentrationer i dansk økologisk kamillete (bl.a. dansk økologisk kamillete), pebermyntete, rooiboste, spidskommen, estragon og oregano fra krydskontaminering.

Sundhedsskadelige effekter

Leverskadelige hos mennesker og kræftfremkaldende hos dyr. Genotoksisk og fosterskadende.

Risikovurderinger

BfR (Federal Institute for Risk Assessment i Tyskland) har lavet en risikovurdering. De har ud fra en BMDL10 på 0,073 mg pyrrolizidinalkaloid/kg kropsvægt/dag fundet en margin of exposure (MOE) på mellem 300 og 36.000. En margin of exposure skal helst være højere end 10.000, for at der ikke er sundhedsmæssige problemer. Dette betyder, at for forbrugere med højt indtag vil der være problemer.

Grænseværdier

Følgende emner er der vedtaget grænseværdier for i EU:

  • Urtete produkter.
  • Te af rooibos, anis, citronmelisse, kamille, timian, pebermynte og citron verbena.
  • Te og aromatiseret te.
  • Te til spædbørn og småbørn.
  • Kosttilskud.
  • Pollen og pollenbaserede kosttilskud.
  • Hjulkrone (frisk, frossen).
  • Tørrede urter.
  • Hjulkrone, løvstikke, merian, oregano.
  • Spidskommenfrø.

Find grænseværdierne kontaminantforordningen

Novel food forordning 2017/2470 fastsætter grænseværdier for bl.a. pyrrolizidinalkaloider i novel food produkter.

Gå til EU-listen over godkendte novel foods for at finde grænseværdier for pyrrolizidinalkaloider i novel food-produkter

GMP

Krydskontamination fra plukning af planter og urter til f.eks. anvendelse i te og kosttilskud. Ved lugning af marker anbefales det at fjerne ukrudtet, så stofferne ikke kan sive ned i jorden og optages af planterne.

Råvarer

Findes primært i teer, krydderier, men kan også findes i honning, mælk og æg. Især høje fund i kamillete, pebermyntete, rooiboste, spidskommen og oregano.

Forarbejdede varer

Findes i fødevarer, som er krydskontamineret med f.eks. almindelig følfod og brandbæger. Seneste undersøgelser fra Tyskland viser højt indhold i urteteer og med højst indhold i kamillete.