Cadmium er et metal, som naturligt akkumuleres i visse typer af fødevarer som fx kakaobønner, solsikkekerner, visse svampe mm. Cadmium kan være tilført jorden via kunstgødning. Indtag af cadmium kommer primært fra korn og grøntsager.
Cadmium indgår i Fødevarestyrelsens overvågning af kemiske forureninger.
Se EU’s hjemmeside for mere info om cadmium
Sundhedsskadelige effekter
Cadmium ophobes i nyrerne og kan give nyreskader.
Risikovurderinger
EFSA har fastsat et provisorisk tolerabelt ugentligt indtag (PTWI) på 2,5 mikrogram/kg kropsvægt/uge .
GMP
EU opfordrer medlemslandene til i samarbejde med erhvervet at arbejde for reduktion af cadmium i fødevarerne.
Gå til henstilling om reduktion af forekomsten af cadmium
Cadmium kan være tilført jorden via fosfatholdig kunstgødning, hvorfor dette kan være kilden til en særlig forurening.
Der er stort sortsvariation i akkumulering af cadmium fra jorden.
Grænseværdier
Der er grænseværdier i kontaminantforordningen og ændringer hertil for bly, cadmium, kviksølv og tin:
Tilgå EU forordning om maksimalgrænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer via lovstofsiden
For cadmium er der grænseværdier for toskallede bløddyr – altså muslinger – og derfor ingen grænseværdier for fx konk havsnegle.
For forarbejdede og sammensatte produkter anvendes artikel 2 i kontaminantforordningen
For dyr som har græsset på forurenet område, kan bekendtgørelse nr. 1 af lov om hold af dyr af 06/01/2022 § 30a være hjemmel til sanktionering
Hygiejneforordning for cadmium i collagen
Specifikationer for cadmium i tilsætningsstoffer i forordning om specifikationer for fødevaretilsætningsstoffer
Aromaforordningenen for grænseværdi for cadmium i røgaromaer
Novel food forordningen fastsætter grænseværdier for bl.a. cadmium i novel food produkter
For produkter uden grænseværdier ses på det normale indhold af kontaminanten i fødevaren samt indtaget af den pågældende fødevare. Der sammenholdes med tolerabelt indtag for kontaminanten.
Bemærk at ingefær jf. pesticidreglerne defineres som en grøntsag.
Råvarer
Højst indhold af cadmium findes i indmad (nyrer) og muslinger samt i produkter som solsikkefrø, hørfrø, birkes og kakaobønner.
Forarbejdede varer
- Cadmium akkumuleres af visse afgrøder og findes derfor i bl.a. rodfrugter i hele rodfrugten, og kan derfor ikke fjernes ved vask eller skrælning.
- Cadmium i zinksulfat anvendt som kosttilskud og foder.
- Cadmium i visse kosttilskud.
Prøvetagning
Prøvetagning bør ske i henhold til forordning om prøveudtagnings- og analysemetoder til kontrol af indholdet af sporstoffer og procesforureninger i fødevarer og ændringer hertil