Hvornår er det privat madlavning (privatsfære)?
Det er privat madlavning, når du laver mad derhjemme. Men privat madlavning er fx også:
køkkener i fængsler, hvor de indsatte selv køber ind og laver mad
hvis en almindelig familie selv avler eller dyrker produkter til eget forbrug eller forærer produkterne bort i beskeden målestok til familie, venner og bekendte
når familie og venner hjælper hinanden og fx indbyrdes aftaler at hjælpe med madlavning til en fest
når private benytter en kogekone eller kok til at komme i eget hjem for at lave mad til en privat fest, og al tilberedning foregår her
dagpleje for små børn
bed & breakfast
bondegårdsferie
pensionater
kursusaktivitet og idrætslejre, fx ridelejre
offentlige møder i private hjem
Hvis du laver mad i privat sammenhæng (privatsfære), behøver du ikke følge reglerne i fødevarelovgivningen. Maden er dit eget ansvar. Du bør derfor altid sikre en god hygiejne ved madlavning.
Hvad er fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen?
Megen madlavning og mange spisearrangementer ligger under den såkaldte “bagatelgrænse”. Det vil sige i en zone mellem privat madlavning og professionel fødevareproduktion.
Det afgørende er: Hvor ofte, hvor meget og hvor organiseret foregår det? Madlavning og spisearrangementer under bagatelgrænsen foregår få gange og kort tid ad gangen eller er ikke organiseret som en egentlig fødevarevirksomhed.
Læs mere her:
Autorisationsvejledningen, afsnit 6. Bagatelgrænsen for fødevarevirksomhed
Find reglerne for fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen
Eksempler på fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen
- Vejboder med salg af hjemmelavet syltetøj og marmelade eller saft fremstillet af frugt fra egen have.
- Skoleboder, der kun sælger fx drikkevarer, frisk frugt, slik, chokolade, færdigbagt brød og tørkager eller udleverer mælk til børnene. Salget må ikke have karakter af detailforretning.
- En rideskole tilbyder ridelejr én uge om året for ca. 20 børn. Der tilbydes fuld forplejning til børnene.
- En kogekone tilbereder mad i sit private køkken til konfirmationer op til ca. 10 gange på et år. Opvarmning og anretning finder sted i kundens køkken.
- Frisørers servering af kaffe og te.
- Net- og spillecaféers, idrætsforeningers, byggemarkeders og legetøjsbutikkers salg af slik, is og sodavand.
Kampagner
Hent Go Card her (høj opløsning)
Hent Go card (her lav opløsning)
Lovstof og regler
Ændret 1. juli 2020