Hvad må du sælge?
Som opdrætter af fjerkræ må du slagte og sælge eget slagtet fjerkræ direkte til forbrugere. Fjerkræ er f.eks. høns og kyllinger, kalkuner, ænder, gæs og duer.
Særlige krav til nogle arter
Høns, kyllinger og kalkuner skal være kontrolleret for salmonella.
Hvis du har kalkuner, skal du være opmærksom på nogle særlige regler:
Se mere i Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af slagtekalkuner (retsinformation.dk)
Når du slagter dyrene
Du må plukke og tage organerne ud af slagtet fjerkræ før salg, men det er ikke et krav. Slagtning og efterfølgende behandling skal ske på bedriften (din ejendom), og du skal sørge for, at det foregår hygiejnisk forsvarligt.
Ved slagtning skal du overholde reglerne for slagtning og aflivning af dyr.
Læs reglerne her for slagtning og aflivning af dyr
Læs også om: God hygiejne ved slagtning af fjerkræ leveret direkte til forbrugere eller lokal detailvirksomhed
Du skal bortskaffe det animalske affald efter bestemmelserne om animalske biprodukter.
Læs om reglerne for animalske biprodukter
Hvem må du sælge til?
Du må sælge det slagtede fjerkræ direkte til forbrugere.
Hvis du vil sælge dine fødevarer til forbrugere fra f.eks. en gårdbutik, gælder nogle andre regler.
Læs om andre typer salg
Hvor må du sælge fra?
Du må sælge dit fjerkræ fra din bedrift. Du må også levere det slagtede fjerkræ til de enkelte forbrugere.
Hvor meget må du sælge?
Du må sælge op til 2.000 stykker slagtet fjerkræ om året. Det er inklusiv salg direkte til forbrugere, og hvis du også sælger slagtet fjerkræ til lokale detailvirksomheder.
Du skal dokumentere dit salg. For hvert år skal du kunne dokumentere, at du ikke sælger mere end 2.000 stykker slagtet fjerkræ direkte til forbrugere og lokale detailvirksomheder til sammen.
Hvis du producerer mere fjerkræ, skal de slagtes på et autoriseret slagteri.
Vigtige krav og regler
Læs om krav til foder og dyresygdomme i fold ud-afsnittene.
Salget skal ske hygiejnisk forsvarligt. Fødevarerne må ikke udsættes for forurening eller anden skadelig påvirkning.